Elektroprivreda BiH će plaćati ugalj 20 posto više, rudari prekidaju štrajk

tačno.net
Autor/ica 1.12.2021. u 15:14

Elektroprivreda BiH će plaćati ugalj 20 posto više, rudari prekidaju štrajk

Protesti rudara u Sarajevu, 23. novembra 2021., foto: E.Š

Proizvodnja u rudnicima uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), jednom od dva entiteta u BiH, biće ponovo pokrenuta u 22 časa u srijedu, 1. decembra, izjavio je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika.

On je to rekao nakon što je u Vladi FBiH, u srijedu, 1. decembra postignut Sporazum sa Elektroprivredom BiH, u okviru koje posluju rudnici, o zahtjevima rudara.

„Imamo sporazum kroz koji se kroz 11 tačaka realizuje 12 od 13 zahtjeva“, naveo je Husić na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma.

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, nakon potpisivanja sporazuma izjavio je novinarima “da neće biti poskupljenja cijena električne energije za domaćinstva”.

“Žao mi je da smo došli uopšte u situaciju da preko „nišana“ razgovaramo sa radnicima, predstavnicima rudara. Sporazum neće imati dodatne izdatke za Elektroprivredu osim onog da se poveća cijena uglja za 20 posto”, poručio je Andelija.

Smjena direktora rudnika Kreka, ostaje direktor Elektroprivrede

Sporazumom je, između ostalog, prihvaćena smjena Huseina Trunića, direktora rudnika Kreka u Tuzli, na sjeveru BiH, jednog od sedam rudnika koji posluju unutar Elektroprivrede BiH.

Takođe, uvažen je zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.

Prema usvojenom Sporazumu, JP Elektroprivreda BiH i rudnici uglja koji su u njenom sastavu će najkasnije do 31. 05. 2022. uraditi Plan i program uvezivanja staža svim radnicima u rudnicima uglja.

Postignut je dogovor i da se do 30. aprila 2022. usaglasi jedinstveni Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku i vrednovanju otežanih uslova rada.

Nova cijena uglja za iduću godinu

Dogovoreno je i da Elektroprivreda BiH do 3. decembra traži od Vlade FBiH saglasnost za izmjenu cijene uglja koja se isporučuje u Elektroprivredi.

Elektroprivreda se obavezala da nakon date saglasnosti dostavi prijedlog Ugovora o isporuci uglja za 2022. godinu po većoj cijeni za 20 posto.

Sporazumom je predviđeno i da se obezbijede potrebna sredstva za izmirenje obaveza za penzionisanje rudara.

Podsjećamo, na prvom sastanku Sindikata radnika rudnika u FBiH i pregovaračkog tima Vlade FBiH, koji je održan 30. novembra postignut je dogovor o 10 od ukupno 13 zahtjeva rudara.

Rudari sedam rudnika sa područja Federacije BiH koji su dio koncerna “Elektroprivrede BiH”, obustavili su rad 23. novembra, kada su i protestvovali pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Dan kasnije, nakon što su prenoćili ispred zgrade entitetske Vlade, donijeli su odluku o prekidu protesta, ali je nastavljena obustava rada.

Rudari su, između ostalog, zahtjevali smjenu direktora Javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH” Admira Andelije i direktora Rudnika “Kreka” Huseina Trumića.

RSE

tačno.net
Autor/ica 1.12.2021. u 15:14