Đukanović za Antenu M: Očekujem da patrijarh Irinej demantuje ono što je rekao

Nikoleta Rakočević
Autor/ica 24.7.2018. u 09:04

Đukanović za Antenu M: Očekujem da patrijarh Irinej demantuje ono što je rekao

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za Antenu M kaže da očekuje od patrijarha SPC Irineja da demantuje izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej je, podsjetimo, kazao da je položaj Srba u današnjoj Crnoj Gori uporediv sa položajem Srba u nekadašnjoj NDH.

“Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje”, kazao je Đukanović za Antenu M, komentarišući izjavu Irineja.

Upitan je li izjavu patrijarha razumio kao prijetnju da će SPC braniti MCP od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori Đukanović navodi:

“Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji je u pripremi regulisaće ovu oblast u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima. Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas spriječiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom”, dodaje Đukanović.

Đukanović smatra i da neće biti neophodno da Crna Gora primjenjuje administrativne mjere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

“Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primjenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici.

Ipak, vjerujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševjerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primjenjujemo administrativne mjere”, zaključuje Đukanović za Antenu M.

antenam.net

Nikoleta Rakočević
Autor/ica 24.7.2018. u 09:04