Dennis Gratz predložio Zakon o zabrani „dvije škole pod jednim krovom“

tačno.net
Autor/ica 20.6.2017. u 14:05

Dennis Gratz predložio Zakon o zabrani  „dvije škole pod jednim krovom“

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije Dennis Gratz uputio je danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o zabrani segregacije u obrazovanju u Federaciji BiH. Riječ je o prijedlogu kojim se zakonski zabranjuje praksa ‘dvije škole pod jednim krovom’.

“Riječ je o propisu koji će nedvosmisleno utvrditi da je svaki oblik fizičkog razdvajanja lica, a posebno đaka, studenata i nastavnika u toku nastave, vannastavnih aktivnosti, te pauza i odmora, segregracija i diskriminacija, te da Federacija ima ovlaštenje i dužnost da zabrani takvu praksu – ne iz aspekta nadležnosti obrazovanja, već iz obaveze zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda”, kazao je zastupnik Gratz.

“Na ovome smo radili ozbiljno, posebno uzimajući u vidu zahtjeve i stavove đaka i nastavnika koji dolaze iz podijeljenih zajednica. Zatražili smo da se ovim zakonom zaštiti i pravo na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, odnosno ćirilice i latinice, ali da se mjere zaštite ovog prava ne smiju provoditi na način da dovode do segregacije. Dosta je podjele djece na osnovu etnički obojenih nastavnih planova i programa, dosta je prakse da se putem obrazovanja društvo dijeli, a djeca uče strahu i nepovjerenju”, dodao je zastupnik NS.

“Pozivam sve građane i javnost da podrže učenike koji se bore protiv sistema ‘dvije škole pod jednim krovom’. Zakon o zabrani segregacije u obrazovanju je samo jedan od koraka kojim šaljemo poruku da su zagovornici etničkih podjela u školama na pogrešnoj strani historije”, poručio je Gratz.

tačno.net
Autor/ica 20.6.2017. u 14:05