Davor Dragičević tužio Republiku Srpsku

RSE
Autor/ica 14.3.2023. u 12:30

Davor Dragičević tužio Republiku Srpsku

Davor Dragičević ispred Osnovnog suda u Banjaluci, 14. mart 2023. – foto: Goran Katić/RFE/RL

Sudski proces po tužbi Davora Dragičevića protiv Republike Srpske (jednog od dva bh. entiteta) zbog diskriminacije počeo je u utorak u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Davor Dragičević, koji pet godina traži istinu o smrti njegovog sina Davida koji je nestao u noći 18. marta 2018. godine, i čije tijelo je pronađeno šest dana kasnije, tvrdi da je “MUP (Ministarstvo unutrašnjih poslova) RS-a zajedno sa institucijama pravosudnim pokrenuo diskriminaciju, kako mene, tako i grupe Pravda za Davida, i kojoj smo izloženi do danas”.

“Od prvog dana, kontinuirano praćenje, diskriminacija, vidjeli ste 9. januara da su meni zabranili ulazak na Trg Krajine u Banjaluku. Takođe, i za 25. decembar [2019. godine] kada su me neosnovano uhapsili”, pojašnjava Dragičević.

On poručuje da se radi o procesu koji njemu ne treba, ali da mu treba papir koji će pokazati “da su institucije Republike Srpske izvršile diskriminaciju”.

Očekuje da uskoro bude pokrenut isti proces, samo po tužbi Davidove majke, Suzane.

U decembru 2020. godine, Osnovni sud u Banjaluci je presudio u korist aktivistkinja grupe “Pravda za Davida”, koje su tužile RS zbog diskriminacije te naredio da im se isplati odštetni zahtjev.

Sud je tada djelimično usvojio tužbeni zahtjev Aleksandre Ninić Vranješ i Sofije Grmuše, konstatovao da je posredstvom MUP-a RS-a postojala neposredna, višestruka i produžena diskriminacija, te zabranio takvo dalje postupanje prema njima.

U slučaju smrti Davida Dragičevića, banjalučko Okružno javno tužilaštvo je podiglo optužnicu za ubistvo protiv nepoznatih izvršilaca.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila 2021. kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića od banjalučkog Tužilaštva.

Roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci su od marta 2018. organizovali protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Na banjalučkom Novom groblju je 12. marta 2019. ekshumirano je tijelo Davida Dragičevića, a roditelji su kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski gradić Viner Nojštat, nedaleko od Beča, gdje je ponovo sahranjen 15. marta.

Na taj korak mladićevi roditelji su se odlučili uoči godišnjice Davidovog nestanka i pronalaska tijela, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima te hapšenjima koje su trpili oni i građani koji su ih podržavali.

Okupljanja građana policija je nasilno prekinula i zabranila krajem decembra 2019. godine, a Dragičević je nekoliko dana nakon toga napustio BiH i otišao u Austriju.

On se u oktobru 2021. vratio u BiH.

RSE 

RSE
Autor/ica 14.3.2023. u 12:30