Dan antifašističke borbe na Trgu maršala Tita

tačno.net
Autor/ica 21.6.2018. u 15:15

Dan antifašističke borbe na Trgu maršala Tita

Drugu godinu zaredom Antifašistička liga i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABAH) obilježit će Dan antifašističke borbe, u petak 22. lipnja skupom ispred HNK-a na bivšem Trgu maršala Tita u Zagrebu (sadašnjem Trgu Republike Hrvatske), želeći na taj način izraziti protest zbog sve snažnijih retrogradnih pojava u hrvatskom društvu. Skup počinje u 19:30 sati.

“Obilježavamo Dan antifašističke borbe u Zagrebu slaveći formiranje Prvog sisačkog partizanskog odreda, ali i protestirajući protiv sve snažnijih retrogradnih pojava u hrvatskom društvu. Antifašisti i antifašistkinje će pjevati i govoriti ispred Hrvatskog narodnog kazališta u slavu partizanskim borcima inspirirani otporom fašizmu, nacizmu i ustaškim i četničkim kolaboracionistima. Solidarno sa ranjivima, tlačenima, zaustavljenima na granicama, odbijenima u bolnicama… Solidarno sa manjinama, sa nevidljivim sugrađanima i sugrađankama u pučkim kuhinjama, na kolodvorima…”, stoji u najavi skupa inicijative “Trg je NAŠ!”.

Dan antifašističke borbe državni je hrvatski praznik koji ova vlast ne obilježava, a trebao bi biti važan povijesni događaj, s obzirom da je Narodno-oslobodilačka borba (NOB) u našim krajevima bila najveći pokret otpora fašizmu u Drugom svjetskom radu u okupiranoj Europi, rekli su organizatori u srijedu na konferenciji za novinare.

“Kada su antifašističke vrijednosti danas ponovno ugrožene, kada imate ljude koji smatraju da svi ljudi ne trebaju biti jednaki u pravima, i kada pokušavaju ostvariti svoje predrasude i netrpeljivosti nazivajući predrasude moralom, a netrpeljivosti domoljubljem, onda je važno da se tome suprotstavimo”, izjavio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić.

zoranpusic

Foto: HINA/Zvonimir KUHTIĆ

Dodao je kako je upravo Titovo ime simbol NOB-a, a Hrvatska, koja Dan antifašističke borbe obilježava kao državni praznik, srami se čovjeka koji je za tu borbu najzaslužniji.

Stjepan Šafranić iz SABAH-a poručio je kako je važno da se Dan antifašističke borbe dostojanstveno obilježi upravo u Zagrebu, gradu heroju antifašističke borbe, u znak sjećanja na 50.000 Zagrepčana sudionika NOB-a i njih više od 20.000 poginulih u borbi za slobodu.

Dodao je kako je Dan antifašističke borbe državni praznik Republike Hrvatske, pa je važno iskazati svoje nemirenje s pokušajima ustašizacije Hrvatske.

Glumac Vili Matula pozvao je antifašiste  da se odazovu na skup na trgu koji će “namjerno zvati Trgom maršala Tita”.

“Svi smo svjesni nepojmljivo glupe i neodgovorne odluke gradskih vlasti, koja je podlegla inicijativama ultranacionalista da skinu ime čovjeka koji je svjetski najpoznatiji vođa antifašističkog otpora”, rekao je Matula.

Forum.tm

tačno.net
Autor/ica 21.6.2018. u 15:15