Škola kritičkog mišljenja

FAŠISTIČKI SECOLO D'ITALIA OBJAVIO ČLANAK O PRIJETNJI IGNAZIJU LA RUSSI - SPOR OKO MUSSOLINIJEVE FOTOGRAFIJE POTRESA ITALIJU

Crvene brigade ozbiljno zaprijetile smrću predsjedniku Senata La Russi, istraga traje!

Armando Černjul
Autor/ica 19.10.2022. u 08:51

Crvene brigade ozbiljno zaprijetile smrću predsjedniku Senata La Russi, istraga traje!

Foto: Tilli Černjul/Hina

Novoizabrani predsjednik Senata Republike Italije Ignazio La Russa se u vrijeme predizborne kampanje, a i poslije, sa svojim raznoraznim izjavama igrao smrću. Sada se, naime, našao u velikoj opasnosti. Nije prošlo ni šest dana otkako je ratoborni član političke stranke Fratelli d’Italia (Talijanska braća), čija je predsjednica buduća premijerka Giorgia Meloni, izabrabran na visoku dužnost, već su počele prve i ozbiljne prijetnje. To je u ponedjeljak, 17. listopada objavio rimski fašistički list i portal Secolo d’Italia, bivše glasilo propale neofašističke političke stranke Movimentio Sociale Italiano – Destra Nazionale (MS-DN) – Talijanski socijalni pokret – Nacionalna desnica.

Članak pod naslovom “Još uvijek piše protiv La Russe: ‘Krvnik, nadajmo se da ćeš umrijeti.’ Ali Fano se usredotočuje na plamen u simbolu FDI s fotografijom zida na kojem je natpis LA RUSSA BOIA SPERMIAMO CHE TU MUOIA (LA RUSSA KRVNIK – NADAJMO SE DA ĆEŠ UMRIJETI) s crnim krugom u kome je slovo A (antifa), autora Francesca Severinija. U članku, zatim piše da se ‘nadaju da će krvnik umrijeti’. Prijetnja je osvanula u nedjelju na zidu na području Via dell’Acquedoti Alesandrino u Tor Pignattariju u Rimu.

Radio Monte Carlo, čije se vijesti emitiraju na tv postajama, danas je u popodnevnim satima objavio da su i kraj zgrade Parlamenta napisane prijetnje La Russi. U isto vrijeme, javljaju i da su pokraj zgrade u kojoj su ministarstva postavljene velike slike Mussolinija.

Fano: Predlažem Meloni da ukloni plamen, simbol desnice (fašista)!

U svezi te i drugih prijetnji predsjedniku Senata La Russi, prvi koji se javio iz lijevog centra je Emanuele Fano, koji je izrazio solidarnost s La Russom. Komentirajući riječi Giorgie Meloni, koja je osudila nacističko-fašističke zločine u židovskom getu 1943., izrazio je zadovoljstvo putem kojim je krenula vođa desnice.

– Predlažem joj da ukloni plamen, simbol desnice (i fašistički simbol op.a), izjavio je Fano, član Partito Democratico (PD) – Demokratska stranka), lijevog centra, i član Predsjedništva kluba PD u Zastupničkom domu za rimski dnevni list La Repubblica.

Ovo danas nije prva prijetnja predsjedniku Senata La Russi, koji je ne tako davno, izjavio “smo mi svi nasljednici Mussolinija!” što je izazvalo bijes ne samo stranaka ljevice i lijevog centra, nego i ekstremne ljevice i zabranjene Crvene brigade.

O prijetnji Ignaziju La Russi otprije par dana na sjedištu FDI, objavljen je članak: ‘Plod klime mržnje” novinara fašističkog lista i portala Secolo d’Italia Roberta Perdicchija u kojem piše o ozbiljnim prijetnjama La Russi.

Poruka: La Russa Garbatella te se gnuša!

Novinar upozorava kako je natpis uvredljiv i prijeteći: “La Rusa Garbatella te se gnuša” nakon čega slijedi zvijezda Crvenih brigada. Garbatella je inače četvrt Rima u kojoj je kao djevojka predsjedavala Giorgia Meloni. Do tog natpisa, na obližnjoj fasadi je još jedan: MERDE! SEITE VUOTI DENTRO! (SERONJE! VI STE IZNUTRA PRAZNI!)

Prijetnje novom predsjedniku Senata La Russi, predsjednica stranke Talijanska braća Meloni, komentirala je na sljedeći način: “Prve riječi Ignazija La Russa kao predsjednika bile su riječi čovjeka koji dobro zna težinu institucija i koji će učiniti sve da nepristrano i s autoritetom predstavlja drugu dužnost u državi (…). I tako se događa da se na sjedištu Talijanske braće porotiv njega pojavljuju natpisi, potpisani s petokrakom zvijezdom što je jasna referenca na dramatične godine koje ne želimo ponovno proživjeti. Predani smo tome da ujedinimo naciju, a ne da je podijelimo kao što to netko pokušava. Osjećaj odgovornosti prevladava nad ideološkom mržnjom, Italija i Talijani moraju biti ponovo zajedno”, rekla je Meloni.

– Izražavam solidarnost s predsjednikom La Russom, žrtvom uznimirujućih prijetnji, koje se odnose na simboliku Crvenih brigada koje podsjećaju na tužnu prošlost u Italiji. Ozračje sukoba iza nas je jednom zauvijek. I u tom smislu govor i riječi predsjednika La Russe su primjer – rekao je senator Luca Ciriani, vođa Kluba Talijanska braća u Senatu.

Nepoznati počinitelji prevrnuli transparent u Koloseumu s imenom La Russe…

Gaeleazzo Bignani, zamjenik predsjednice Meloni je izjavio: “To su epizode koje podsjećaju na olovne godine i ozračje mržnje koje Italiji, pogotovo u teškom trenutku poput ovog, zapravo ne treba. Nadamo se kako Demokrtaska stranka i ljevica neće šutjeti i da će bez oklijevanja osuditi ono što se događa”.

Naime, dan prije ili isti dan, kada se pojavila prijetnja Crvenih brigada, nepoznati počinitelji prevrnuli su transparent u Koloseumu s imenom La Russe s prijetnjom: “Militantni antifašizam se vratio” (pod. A. Č.).

U redovima političke stranke zavladala je panika i strah zbog ozbiljne prijetnje smrću. Ako je stvarno riječ o Crvenim brigadama tada to znači prijetnja smrću i slijedi ubojstvo!

Kome god su pripadnici Crvene brigade davnih godina prijetili, te su prijetnje uglavnom završavale ubojstvima! Nitko pametan ne odobrava prijetnje smrću ni jednom političaru, pa tako ni Ignaziju La Russi. Ali on i njegove kolege trebaju znati – sigurno nisu zaboravili što su nekad činili ‘MiSsIni’ (neofašisti), među inima Ignazio Benito Maria La Russa. Crvene brigade i ne samo one, velika su opasnost za ekstremnu desnicu i može doći to tragedije. Prema izvještaju rimskog dnevnog lista Il Tempo, državna policija istražuje natpise, a to je danas objavio Radio Monte Carlo.

Spor oko Mussolinijeve fotografije potresa Italiju

Talijansko ministarstvo objavilo je u utorak da će sa zida ukloniti fotografiju fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon kritika sindikata i bivšeg ministra.

Mussolinijevo nasljeđe ponovno je goruća tema u Italiji koja se priprema za dolazak krajnje desne vlade predvođene Braćom Italije Giorgije Meloni, najradikalnije od Drugog svjetskog rata. Ta stranka vuče korijene iz postfašističkog Talijanskog socijalnog pokreta (MSI).

Mussolinijev portret bit će uklonjen “kako bi se izbjegle polemike i manipulacije”, priopćilo je ministarstvo industrije.

Fotografija je dio zbirke bivših ministara industrije, nedavno predstavljene javnosti u sklopu proslave 90. godišnjice sjedišta ministarstva, koje je dizajnirao poznati fašističkih arhitekt Marcello Piacentini.

U priopćenju se napominje da je još jedna Mussolinijeva fotografija izložena u palači Chigi, premijerovu uredu, uz portrete drugih talijanskih premijera.

Mussolini, koji je vladao Italijom od 1922. do 1943., uključen je u zbirku jer je bio ministar za korporacije, što je prethodilo današnjem ministarstvu, 1932. godine.

Bivši vođa desnog centra i ministar industrije Pier Luigi Bersani pobunio se zbog toga što mu je fotografija izložena pored Mussolinijeve.

“Lijepo molim da se moju fotografiju ukloni”, napisao je u tvitu.

Izlaganje fotografije osudio je kao “žalosno” i ogranak za javnu službu sindikata CGIL-a, najvećeg u zemlji, i zatražio da je se odmah ukloni.

Novoizabrani predsjednik Senata Ignazio La Russa uključio se u raspravu istaknuvši da je Mussolinijeva fotografija izložena i u ministarstvu obrane, a velik obelisk u njegovu čast stoji ispred rimskog Olimpijskog stadiona.

“Hoćemo li se i mi priključiti kulturi otkazivanja”, pita se La Russa, desničarski veteran koji je započeo karijeru u MSI-ju i skuplja Mussolinijeve suvenire.

Meloni je u mladosti javno hvalila Mussolinija, ali tvrdi da je njezina stranka ostavila za sobom svoje postfašističke korijene i da sada pripada ‘mainstreamu’ poput britanske Konzervativne stranke.

“Talijanska desnica prepustila je fašizam povijesti ima već više desetljeća, nedvosmisleno osuđujući gušenje demokracije i sramotne protužidovske zakone”, rekla je tijekom predizborne kampanje.

iPress.hr

Armando Černjul
Autor/ica 19.10.2022. u 08:51