BON JOUR MISJE MAKRON

Osman Puškar
Autor/ica 17.11.2019. u 13:08

BON JOUR MISJE MAKRON

Foto: Predsjednistvo

Poštovani, sjećate li se?

Devedesetih, pa bosanskog džehenema 1992. godine. Nama su tada bila puna usta nade i međunarodne zajednice, a napose Evrope i njenih perjanica. I NATO-a. Vjerovalo se. EU „čelik i ugalj“ koji ruši željeznu zavjesu i tržišne barijere. Sanjali smo. Osjećali da smo podržani odsvakud.

Napadnuta država BiH očekivala je zaštitu i pomoć od svih, uvjerena da je tako pravedno. Ni slutili nismo da ćete prije nas u svoju zaštitu uzeti neke druge jer smo mi iz SFRJ i takvi kakvi smo pod „diktaturom SKJ“ za njih bili pojam svih sloboda. Oni su dobili prolaze la kart zbog Varšavskog ugovora, golema tržišta, i još koječega.

Mi ohrabreni „kada SKJ nije više bio Bog zna šta“ krenuli smo uvjereni u bolje, zdravije i prosperitetnije. Ideja, demokratija, nacionalno osvješćenje, i velika riječ SLOBODA. Uzdali smo se u svako ljudstvo i poštenje Evrope. Time smo se dičili i junačili. Svjetki proces je svim diktaturama govorio pa-pa. Od Franka pa do SSSR-a.

I vidi čuda. Mirno ste posmatrali i pripomagali kad su nama Bosancima oteli pravo na odbranu naše DRŽAVE. Podržali ste uvođenje embarga na naoružanje suverenoj državi i stravično otežali njen opstanak. Vaš predsjednik Miteran dolazeći u Sarajevo – lafo da se uvjeri u pravo stanje stvari – ubijedio je svoje kolege, predsjednike Velikih, posebno Britanca mister Majdžora, da je u Bosni sve OK. Nema rata, a mi ginuli. Imali ste i druge planove, ali vam se nije ‘okalemilo’. Hvala Bogu, administraciji SAD-a i gospodinu Klintonu.

Jedan od najvećih ‘mudžahedina’ u BiH bio je može bit’ rahmetli premijer Vlade RBiH Hakija Turajlić kojeg je Vaš UMPRFOR, ili već kako se zvao, predao agresorima i izdajnicima vlastite zemlje da ga na izlazima blokiranog Sarajeva ubiju. Vjerovatno zato što je čovjek počeo da reda stvari i čuva tržišta i bogata potraživanja naših multinacionalnih kompanija poput Energoinvesta, Šipada i dr. Jesu li i tada bili interesi ili pomaganje agresoru? Može bit’, ali niste nam rekli da je i to borba protiv islamista i terorizma, ili ipak možda nije?

BiH je bila blokirana i sa istoka i sa zapada. I milom i silom. I pravo je čudo kako je rahmetli Alija Izetbegović izlazio sa Vama velikima na kraj. Organizirao je odbranu svoje zemlje kako je znao i umio. Nije pozivao mudžahedine. Oni su u BiH – meni se čini – dolazili nepozvani sa Vaših strana, kao i Rusi, Grci i Ukrajinci u mnogo većem broju na stranu agresora i izdajica. Za njih nisu važile blokade. Pasa rata uvjek je bilo, posebno u legijama stranaca – ‘momci sa iskustvom’.

Mi nikada nećemo zaboraviti obećanja Vašeg generala Moriona da Srebrenicu treba demitalizirati i da „dok je njega i Republike Francuske tamo se nikome ništa neće dogoditi“. Rezultat znate. Genocid! Je li to bila borba sa „islamskom opasnošću iz BiH“. Mladića, Karadžića i Miloševića ste pustili da sa golorukim i nemoćnim Muslimanima rade šta hoće. Čiji je to bio interes?

I još nešto! Među poginulim mudžahedinima u ratu u BiH bio je popriličan broj i onih koji nisu bili odžerešeni. Za Vašu informaciju, u nas u Bosni i kad je vladao „mrski komunizam“ u kućama Muslimana rado viđen gost bio je berbo. Higijena i potencija su u pitanju.

Molim Vas, misje Presjednik, ne kvarite mi moja osjećanja dok slušam Marseljezu ili se sjećam divnih trenutaka provedenih u Parizu, Orlenu, Marseju, Kanu i Lionu. Asocijacije su jasne. Sloboda, ljubav i demokratija, pariška komuna. O Luju, Napolenu, Volteru, Robespjeru, Zoli, Igou, Monalizi, Pigalu, Molen ružu, Notrdamu, Seni i još koječemu može se unedogled.

Ali bogme i o našem Sarajevu. Jer mi smo oduvijek u Evropi. To je de fakto. To što Vi nas i još neke druge nećete je hiljadugodišnja bitka sa herezom dobrih Bošnjana. Naš simbol na zastavi RBiH je ljiljan. Isti simbol ima i vaša pokrajina Orlean. A formalno? Kako hoćete! Nismo bolan opasnost, ali fakini jesmo. Ugodit ćemo Vam i uzet ćemo Vas ako bude prilike. Specijalitet su nam Olimpijske igre, prodaja cigli i Vijećnice naivnim. Do vas je.

Eto, mi ovdje u Bosni smo teroristička tempirana bomba. Može bit’ kad bi se zaj…li. Malo vam libijskog, sirijskog, iračkog i inog džehenema Vaših bivših i sadašnjih kolonija pa hoćete još. BiH jeste upropaštena zemlja zahvaljujući i Vama i Vašoj kolonijalnoj naravi. Ipak, u svakom pogledu sve više napredujemo i bez vas. Nismo mi ovdje tako naivni pa da vjerujemo u Vašu zabrinutost. Orevar misje! Bujrum u Sarajevo. Poziva Vas kako čujem mlada raja.

Osman Puškar
Autor/ica 17.11.2019. u 13:08