BIVŠI GENSEK KSBiH ZARAĐIVAO NAKON MANDATA: Naivni Wright isplatio Mahmutoviću hiljade dolara!

Istraživački tim Inforadara
Autor/ica 12.6.2018. u 10:04

BIVŠI GENSEK KSBiH ZARAĐIVAO NAKON MANDATA: Naivni Wright isplatio Mahmutoviću hiljade dolara!

„Legenda kaže“ (da li samo legenda) da je košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine prošle godine bilo baš prigustilo s naturaliziranim igračem, koji je gotovo po pravilu, ili gotovo uvijek – Amerikanac i igrač na poziciji jedan ili dva, i da se na kraju neko sjetio već pomalo zaboravljenog Zacka Wrighta.

Popularni Zeko, vrijedi podsjetiti, za bh. reprezentaciju odigrao je kvalifikacije za Eurobasket 2013. godine poput NBA superstara, ali je na samoj završnici evropske smotre u Sloveniji potpuno potonuo.

U međuvremenu se Košarkaški savez BiH dao u potragu za novim rješenjem na deficitarnoj poziciji, te je javnosti u procurilo da bi to trebalo da bude Scottie WilbekinWrightov američki zemljak i igrač turske Darussafake.

IZVARALI SAVEZ

No, kako to obično biva kada razni menadžerski lobiji pokušavaju podići cijenu vlastitom igraču – desio se identičan scenarij; na kraju se ispostavilo da Wilbekin, odnosno njegov menadžer Miško Ražnatović, zapravo nikada ozbiljno nisu ni razmatrali mogućnost njegovog nastupa za BiH. Ali je cilj opravdao sredstvo, odnosno, Ražnatovićje u međuvremenu ušao u pregovore u vezi sa nastupom svog pulena za kudikamo finansijski „potentniju“ i košarkaški ugledniju tursku reprezentaciju.

Tako je stručni savez naše reprezentacije opet izvisio, pa su se ponovo sjetili Wrighta, inače aktuelnog člana francuskog Strasbourga.

Foto: Zack Wright u vrijeme dok je igrao za reprezentaciju BiH

I tu dolazi do nenadanog zapleta za sami KS BiH, sa vidljivim recidivima kriminala i korupcije. Prema saznanjima Inforadara, predstavnici Košarkaškog saveza BiHkontaktirali su Zacka, koji ih je, međutim, rezignirano odbio.

Začuđenim čelnicima Saveza kao konkretne razloge zašto više ne želi da nastupa za košarkaške Zmajeve, koje od 2017. godine vodi Duško Vujošević32-godišnji playmaker je naveo da je u više navrata imao uplate prema određenom pojedincu u Savezu, ali da mu taj novac nikada nije vraćen!

Između ostalog, kako je pojasnio naš izvor iz Košarkaškog saveza BiHWright je poslao i uplatnice iz kojih je vidljivo da je samo u avgustu prošle godine (preciznije, 23. avgusta 2017.) Amerikanac sa bosanskohercergovačkim državljanstvom na bankovni račun Haruna Mahmutovića, jednog od bivših čelnika KS BiH, uplatio sumu od 4.000 dolara!

Treba li podsjetiti da u to vrijeme ovaj bivši generalni sekretar KS BiH nije imao nikakvu funkciju u Savezu.

I to nije sve.

ZATAŠKANA AFERA

Prema našim potvrđenim saznanjima od izvora iz KS BiHWright je ovom bivšem generalnom sekretaru Košarkaškog saveza BiH koji je, dakle, funkciju napustio još u aprilu 2016. godine, nakon napuštanja funkcije uplatio četiri puta po 4.000 dolara, ukupno 16.000 dolara! (uplatnice su u posjedu Inforadara, ali smo neke dijelove jedne od njih izbrisali zbog zaštite privatnosti, op.a.)

Foto: Faksimil jedne od uplata Mahmutoviću, čije smo dijelove zbog zaštite privatnosti sakrili

Amerikancu sa bh. pasošem, naime, nisu bili poznati „strukturani poremećaji“ u samom savezu, niti je to stvar koja njega treba da zanima ili da se njome kao igrač bavi.

U vrijeme kada je Mahmutoviću slao uplate, kako je to kasnije naveo – mahom za produženje pasoša, Zack Wright je mislio da je Mahmutović i dalje gensek Saveza, a uz to je imao samo njegov telefonski kontakt.

Potpuno je stoga jasna pozadina Wrightove odluke da više ne igra.

Ono što međutim nije jasno, i što je donekle šokantno, jeste zbog čega se iz samog Saveza do sada nisu oglasili po ovom pitanju, jer je ovo nova u nizu afera koja urušava dignitet i ugled samog Košarkaškog saveza BiH.

Međutim, oni na ovu temu nikada nisu javno progovorili. Možda je sada vrijeme da otkriju istinu.

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva).

inforadar.ba

Istraživački tim Inforadara
Autor/ica 12.6.2018. u 10:04