Bajtal: Oni će se za plate snaći a što smo mi bez plaća i penzija po 30 godina, njih to ne zanima

AMELA LONČARIĆ
Autor/ica 23.7.2019. u 13:58

Izdvajamo

  • Znamo te igre i opstrukcije, ta izigravanja zakona u ime zakona. U ovom aktuelnom trenutku, koliko mi se čini, HDZ-ovim ljudima je više nego do Vijeća ministara stalo kako da se izvade iz afere Aluminij. Dakle, iz činjenice da je propala velika tvrtka u kojoj su oni bili sve, postavljali radnike, upravnike, direktore, pri tome sve u čistoj etnovarijanti i na kraju je to logikom njihovog upravljanja sve nestalo. Mislim da su oni više zaokupljeni time nego radom Vijeća ministara, smatra profesor Bajta

Povezani članci

Bajtal: Oni će se za plate snaći a što smo mi bez plaća i penzija po 30 godina, njih to ne zanima

Tim ministrima, HDZ-ovim ljudima, odgovara blokada države. Oni sa Dodikom rade na tome kako umrtviti, razbiti državu. Sistematski to rade i kontinuirano. Činjenica da niko od tih ministara neće da daje izjave uoči sjednice govori da ćemo vidjeti neku nagodbu, ali o tome sada teško da mogu govoriti. Sigurno je da bez plaća neće ostati. A to što smo svi mi bez plaća i bez penzija po 30 godina, njih to očito ne zanima, a to bi trebalo biti ključno pitanje odgovorne aktuelne vlasti, naglašava profesor Bajtal.

jednica Vijeća ministara BiH, koja je ranije prolongirana u nekoliko navrata zbog nedolaska ministara iz HDZ-a, najavljena je za danas u Sarajevu. Na sjednici se očekuje konačno usvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli-septembar 2019. Kako nije usvojena nova odluka o privremenom finansiranju, svi službenici zaposleni u institucijama BiH zaprijetili su štrajkom, jer bi bez plaće za ovaj mjesec moglo ostati više od 20 hiljada službenika.

U ime zakona

Osim toga, javna preduzeća neće moći da naplate usluge koje su isporučila tim institucijama, a pitanje je i kako će se izmiriti vanjski i unutrašnji dug. Edin Kahrimanović, predsjednik Skupštine Saveza sindikata policijskih organa u BiH, rekao je za Oslobođenje da je Savez sindikata policijskih organa, koji okuplja tri sindikata policijskih organa na nivou BiH, to je sindikat SIPA, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije, obavio konsultacije i da su odlučili da ne komentarišu ništa do današnje sjednice Vijeća ministara.

– Znači, ne možemo unaprijed razmišljati o tome šta će oni uraditi. Ali, nadamo se da imaju dovoljno odgovornosti kako ne bi doveli u opasnost funkcionisanje institucija, kako samih plata, tako i funkcionisanje samih policijskih agencija. Pod tim podrazumijevam i odlaske na granične prelaze kao ispomoć zbog migrantske krize, rekao je Kahrimanović.

Prema njegovim riječima, organi Saveza sindikata policijskih organa će nakon sjednice Vijeća ministara, u zavisnosti od njihovog rješenja, odlučiti kako će postupiti i šta će uraditi.

– Osim toga, mi smo u stalnoj komunikaciji sa Sindikatom Uprave za indirektno oporezivanje BiH i sa Sindikatom državnih službenika i namještenika u institucijama BiH, tako da mislim da ćemo sve te poteze poduzimati sukladno odluci na sjednici i u dogovoru sa ova dva sindikata. Sindikati su spremni da poduzmu sve zakonom dopuštene mjere i radnje kako bi ostvarili svoja prava i sačuvali egzistenciju svojih porodica. To podrazumijeva sve dopuštene mjere i radnje, potcrtao je Kahrimanović.

Istakao je da privremeno finansiranje u dobroj mjeri ograničava rad sve tri policijske agencije, posebno sada kada je pojačan pritisak migranata na državnu granicu.

– Imamo priliv migranata na granicu, što zahtijeva pojačan nadzor i pojačano prisustvo policijskih službenika. Međutim, odluka o privremenom finansiranju to ograničava, naglasio je Kahrimanović.

Tokom jučerašnjeg dana državni ministri uglavnom nisu željeli komentarisati mogući rasplet situacije. Posebno su bili suzdržani kod davanja izjava u vezi sa najavljenim štrajkom državnih službenika. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kratko je poručio da se treba suzdržati od komentara i pretpostavki. Istog mišljenja je i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. Na naše pozive nije odgovarao ni Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. U toj instituciji su za Oslobođenje kratko potvrdili da je pisarnica Generalnog tajništva Vijeća ministara 12. jula zaprimila dopis Samostalnog sindikata službenika zaposlenih u institucijama BiH, kojim se traži hitno donošenje odluke o privremenom finansiranju. U protivnom, uslijedit će štrajk. Ovaj dopis je, kako saznajemo, dostavljen svim članovima Vijeća ministara na razmatranje.

U svemu ovome nema ni naznaka da bi uskoro moglo biti formiran novi saziv izvršne vlasti na nivou BiH. Iz HDZ-a i SNSD-a odgovornost prebacuju na SDA i traže fomiranje izvršne vlasti bez uslovljavanja NATO-putem države, dok iz SDA za blokadu krive predsjednike SNSD-a i HDZ-a BiH, te traže od SNSD-a deblokadu Parlamenta BiH.

Profesor Esad Bajtal kaže da u konačnici, šta god da se desi, to neće biti ništa novo.

– Znamo te igre i opstrukcije, ta izigravanja zakona u ime zakona. U ovom aktuelnom trenutku, koliko mi se čini, HDZ-ovim ljudima je više nego do Vijeća ministara stalo kako da se izvade iz afere Aluminij. Dakle, iz činjenice da je propala velika tvrtka u kojoj su oni bili sve, postavljali radnike, upravnike, direktore, pri tome sve u čistoj etnovarijanti i na kraju je to logikom njihovog upravljanja sve nestalo. Mislim da su oni više zaokupljeni time nego radom Vijeća ministara, smatra profesor Bajtal.

Komentarišući najavljeni štrajk državnih službenika, Bajtal kaže da će se oni za plate snaći.

Ključno pitanje

– Tim ministrima, HDZ-ovim ljudima, odgovara blokada države. Oni sa Dodikom rade na tome kako umrtviti, razbiti državu. Sistematski to rade i kontinuirano. Činjenica da niko od tih ministara neće da daje izjave uoči sjednice govori da ćemo vidjeti neku nagodbu, ali o tome sada teško da mogu govoriti. Sigurno je da bez plaća neće ostati. A to što smo svi mi bez plaća i bez penzija po 30 godina, njih to očito ne zanima, a to bi trebalo biti ključno pitanje odgovorne aktuelne vlasti, naglašava profesor Bajtal.

Kakav god u konačnici bude rasplet političke situacije u našoj zemlji, jedno je sigurno: do blokade državnih institucija neće doći. To je nedavno u razgovoru za Oslobođenje ustvrdio i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Naravno da ne može. Tu postoji nekoliko mogućih scenarija za kojima bi oni koji žele inscenirati blokade rada institucija BiH mogli eventualno posezati. Želio bih podsjetiti da je Ustavom BiH, u članu V/3f jasno utvrđeno da Predsjedništvo BiH predlaže budžet institucija BiH i to Parlamentarnoj skupštini BiH, ali ako prije toga nacrt zaprimi od Vijeća ministara BiH. Istim članom Ustava BiH jasno je rečeno da, u slučaju da budžet institucija BiH ne bude donesen, primjenjuje se budžet od prethodne godine. Kao što vidite, nije moguća finansijska blokada rada institucija BiH, jer je Ustavom BiH onemogućena takva blokada, rekao je Komšić.

Oslobođenje

Kako javljaju Vijesti.ba Vijeće ministara BiH usvojilo je Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul-septembar. Preko 20 hiljada državnih službenika nakon ove odluke može odahnuti.

Javnost će o svemu biti obaviještena na press konferenciji koja je zakazana za 15 sati, a na kojoj će se obratiti predsjedavajući Denis Zvizdić.

AMELA LONČARIĆ
Autor/ica 23.7.2019. u 13:58