Anto Nobilo: Postoji pravni osnov da bivši logoraši traže odštetu od Hrvatske

tačno.net
Autor/ica 17.2.2018. u 09:29

Anto Nobilo: Postoji pravni osnov da bivši logoraši traže odštetu od Hrvatske

On je to kazao u Sarajevu na sastanku s predstavnicima Saveza logoraša u BiH, na kojem su razmatrane eventualne aktivnosti u vezi s reparacijom Republike Hrvatske prema žrtvama po osnovu pravosnažne presude izrečene u Haškom tribunalu u predmetu Jadranko Prlić i drugi.

Nobilo je bivšim logorašima kazao da bi se njihova tužba protiv Hrvatske mogla zasnivati na odgovornosti bivših visokih zvaničnika te zemlje, predsjednika Franje Tuđmana, ministra odbrane Gojka Šuška i prvog čovjeka glavnog vojnog stožera Janka Bobetka. Činjenica da su njih trojica u međuvremenu umrli, dakle da nisu osuđeni, ne mijenja mnogo u pogledu eventualnog procesa jer je Haški tribunal, u predmetu Prilću i drugima, već utvrdio da su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Nobilo je rekao bivšim logorašima iz BiH da u slučaju da se odluče na tužbu, u javnosti mogu očekivati žestoke političke reakcije iz zvaničnog Zagreba, ali i da je, proceduralno gledano, neophodno da se prvo obrate sudu u toj zemlji kako bi nakon iscrpljivanja svih faza postupka, mogli da apliciraju nadležnom evropskom sudu.

Da li će tužba biti i pokrenuta, bivši logoraši nisu odlučivali na večerašnjem sastanku već će odluka uslijediti kasnije, rekao je za Fenu predsjednik Saveza Jasmin Mešković.

Iako se u slučaju podizanja tužbe može očekivati da se “politika digne na zadnje noge“, u ovoj stvari zadnju riječ treba da kaže pravosuđe jer je riječ o temeljnim ljudskim pravima, rekao je advokat Nobilo novinarima uoči večerašnjeg sastanka.

tačno.net
Autor/ica 17.2.2018. u 09:29