Ambasadori Britanske ambasade i Misije OSCE-a na finalu fudbalskog turnira “Sport zbližava”

tačno.net
Autor/ica 28.4.2015. u 15:30

Ambasadori Britanske ambasade i Misije OSCE-a na finalu fudbalskog turnira “Sport zbližava”

Održane su posljednje utakmice fudbalskog turnira za učenike osnovnih škola pod nazivom “Sport zbližava” koji se protekla dva mjeseca održavao širom Bosne i Hercegovine.Turnir su otvorili britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nj.E. Edward Ferguson i ambasador Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Nj.E. Jonathan Moore.

Na turniru koji se održava pod pokroviteljstvom Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini učestvovali su učenici osnovnih škola iz svih krajeva Bosne i Hercegovine: Stoca OŠ “Dositej Obradović” iz Doboja, OŠ “Husein efendija Đozo” iz Goražda, OŠ “Veselin Masleša” iz Foče, OŠ “Aleksa Šantić” iz Istočnog Sarajeva, OŠ “Skender Kulenović” iz Sarajeva, OŠ “Crnići” iz Stoca, Prva osnovna škola iz Stoca, OŠ “Stolac” iz Stoca i OŠ “Tušanj” iz Tuzle.

Na otvaranju današnjeg turnira u Stocu, britanski ambasador Ferguson je izjavio: “Divno je vidjeti mlade ljude iz cijele Bosne i Hercegovine kako igraju fudbal, dobro se provode i sklapaju nova prijateljstva. Timovi koji su se takmičili danas u Stocu već su učestvovali na turnirima u Sarajevu, Doboju, Foči, Istočnom Sarajevu, Tuzli i Goraždu. Fudbal je sjajan način zbližavanja ljudi i nama iz Britanske ambasade je bilo veliko zadovoljstvo podržati ovaj turnir.”

Pored toga što su igrali fudbal, učesnici turnira su imali priliku da obiđu znamenitosti grada u kome su boravili, da se druže i pobliže upoznaju. Tako su danas u Stocu obišli i nekropolu stećaka Radimlja kod Stoca. Završno takmičenje u Stocu uljepšali su muzičari okupljeni u orkestru Gradske limene glazbe/muzike Stolac.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Jonathan Moore je rekao da mu je veliko zadovoljstvo biti danas u Stocu, te dodao: “Ovo je veoma važna zajednica. Misija OSCE-a surađuje sa zajednicama širom Bosne i Hercegovine, sa svih 143 općine, a Stolac je multietnička zajednica sa mnogo problema. Međunarodna zajednica je ponosna što može surađivati sa svim građanima u Stocu. Zadovoljstvo mi je biti ovdje danas u društvu britanskog ambasadora i svjedočiti jednom lijepom vidu saradnje zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine. Današnje fudbalske utakmice i prekrasna muzika koju su izveli članovi Gradske limene glazbe/muzike Stolac, zaista su odličan način da se provedu prvi dani proljeća i ljeta u društvu građana Stoca.”

Pobjednici današnjeg turnira su OŠ “Veselin Masleša” iz Foče, dok je drugo mjesto pripalo Prvoj osnovnoj školi Stolac. Najboljim strijelcem turnira proglašen je Ognjen Mojević iz OŠ „Veselin Masleša“ Foča.

Organizacija turnira “Sport zbližava” povjerena je agenciji New Event a brojni su i partneri ovog projekta: Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, Meggle, Coca Cola, Bingo, Corn Flips i Perutnina Ptuj.

tačno.net
Autor/ica 28.4.2015. u 15:30