Ambasada UK: “Apelujemo na sve strane da poštuju presude Suda i da se okrenu ka budućnosti, u duhu mira i pomirenja”

tačno.net
Autor/ica 30.11.2017. u 10:26

Ambasada UK: “Apelujemo na sve strane da poštuju presude Suda i da se okrenu ka budućnosti, u duhu mira i pomirenja”

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini je upoznata sa presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju Prlić i ostali.

Smrt Slobodana Praljka ne treba zamagliti činjenicu da su okrivljeni u ovom slučaju upotrijebili svoje položaje moći kako bi počinili neopisive zločine.

Naše misli su primarno sa žrtvama i njihovim porodicama.  Iako ne može iscijeliti bol koji oni i sada osjećaju, presuda MKSJ-a šalje jasnu poruku da će počinioci zločina odgovarati za svoja djela.

Apelujemo na sve strane da poštuju presude Suda i da se okrenu ka budućnosti, u duhu mira i pomirenja.

Izjava Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH o presudi Presuda Žalbenog vijeća u slučaju “Prlić i drugi” pred MKSJ

Presuda Žalbenog vijeća u slučaju “Prlić i drugi” pred Međunarodnim sudom za krivičnu pravdu (MKSJ) privela je kraju slučaj započet 2004. godine, a koji se bavio tragičnim događajima.

Ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjavanja fundamentalni su principi. Suosjećamo sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije.

Iako ne komentarišemo pojedinačne presude, u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njegov rad.

Snažno naglašavamo potrebu za potpunom saradnjom sa MKSJ-om, kao i sa njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

Evropska unija se nada da su sve zemlje u regiji odlučne i posvećene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Očekujemo od svih političkih lidera u regiji da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja.

tačno.net
Autor/ica 30.11.2017. u 10:26