U Memorijalnom centru Potočari počela reekshumacija žrtava genocida

RSE
Autor/ica 13.7.2023. u 08:10

U Memorijalnom centru Potočari počela reekshumacija žrtava genocida

foto: rfe-rl

Ova aktivnost obavlja se svake godine nakon što se DNK analizom utvrdi pripadnost posmrtnih ostataka žrtava genocida. U narednih nekoliko dana obaviće se reasocijacija kod 71 slučaja.

Član Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (BiH), Sadik Selimović, napominje da je veliki broj žrtava genocida pokopan u Memorijalnom centru sa nekompletnim posmrtnim ostacima.

“Radom na drugim masovnim grobnicama pronalazimo mnogo skeletnih ostataka, a DNK analizom se utvrdi pripadnost žrtvi i onda radimo reekshumaciju i određenoj osobi dodajemo skeletne ostatke”, izjavio je Selimović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Neki djelovi posmrtnih ostataka su pronađeni u pet masovnih grobnica", kaže Selimović iz Instituta za nestale osobe BiH
“Neki djelovi posmrtnih ostataka su pronađeni u pet masovnih grobnica”, kaže Selimović iz Instituta za nestale osobe BiH

Reekshumaciji je prisustvovao i Mehmedalija Ibrahimović iz Cerske, opština Milići, na istoku BIH.

On je došao iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Padom Cerske aprila 1993. godine došli smo u Srebrenicu, a u julu 1995. krenuli smo šumama ka Tuzli. Ja sam preživio taj put, a moj otac je ubijen. Ukopao sam ga 2010. godine u Memorijalnom centru, tijelo nije bilo kompletno, a sada su pronašli još neke kosti, ali opet ne znam hoće li biti kompletno tijelo”, rekao je Ibrahimović za RSE.

"Onaj dan od prije 13 godina, kada sam sahranio oca bio je izuzetno težak, ali je i današnji dan veoma potresan", rekao je Mehmedalija Ibrahimović.
“Onaj dan od prije 13 godina, kada sam sahranio oca bio je izuzetno težak, ali je i današnji dan veoma potresan”, rekao je Mehmedalija Ibrahimović.

Obilježena 28. godišnjica genocida

U Srebrenici je 11. jula obilježena 28. godišnjica genocida. Održana je komemoracija klanjana kolektivna dženaza za još 30 žrtava.

Radi se o nekompletnim tijelima koja su pronađena u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) više puta prekopavali i prebacivali tijela kako bi prikrili tragove zločina.

Među njima su i četiri maloljetnika od 15 i 16 godina.

Nakon dženaze 11. jula ove godine, u Memorijalnom centru Potočari ukopano je 6.751 žrtva genocida.

Snage VRS u Srebrenici i okolini ovog mjesta na istoku BiH ubile su 8.372 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti.

Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

Za genocid i zločine u Srebenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora. Zločini su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, ali i domaćim sudovima okarakterisani kao genocid, i to kao jedini na prostoru bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, pravomoćno je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zbog genocida u Srebrenici, kao i zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Zbog genocida, na doživotnu kaznu na istom sudu je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Osim njih, osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba VRS, Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove GŠ VRS-a, te Vujadin Popović, načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa VRS-a.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je 2004. donio prvu pravosnažnu presudu za genocid u Evropi, u slučaju generala VRS Radislava Krstića.

RSE

RSE
Autor/ica 13.7.2023. u 08:10