PAPUNDEK

Ivo Anić
Autor/ica 17.8.2021. u 15:37

PAPUNDEK

Bila jednom jedna generacija. Bili su to momci što ni cure još nisu imali. Farmeri iz Oklahome, stočari iz Nebraske, djeca težaka Veloga Varoša iz Splita. Bila jednom ta i takva generacija. Istinabog, nije tada bilo svih čudesa današnjeg svijeta. Instagrama i Tik-Tokova. Nije ova zemaljska kugla bila viralna, i vijesti su se tom i takvom kuglom širile putem novina. Novine. To da vam pojasnim, ovoj današnjoj generaciji, komad su papira u kojem piše sve ono što se desilo jučer, a što ste vi vidjeli na svojim društvenim mrežama, kao i ono što u tim novinama piše od strane onih koji pišu, tek da bi morali pisati kako im se kaže. Bila jednom jedna generacija. Bilo jednom jedno dijete, naučnik u brijačkom salonu, i bilo jednom jedno dijete farmer. Papundek su ga zvali, to dijete u Splitu, i Dany, to dijete u Minnesoti. Ono što je obojicu vezalo, te momke tek stasale u ljude, bila je njihova generacija.

Generacija koja nije htjela dopustiti da u svijetu u kojem žive netko spaljuje ljude jer im se ne sviđaju, kao što bi ta generacija ustala jednako da netko okupira neku zemlju punu žena i javno kaže kako će ih imati od sutra – četiri. Ponavljam, mi smo generacija koja nema samo novine i kina, mi smo generacija Tik-Toka, Instagrama i svake druge pičke materine, generacija koja zna sve o svemu, generacija koja se sprema na Mars. Oni su bili generacija koja bi doslovno trebala barem dvojiti o tome da ostaviš farmu krava i svoj miran život tamo negdje u pripizdini države Utah, kao i negdje u pripizdini države Kraljevina Jugoslavija, isti kurac, i da kao u onoj Bajaginoj pjesmi odeš za Berlin da lično Adolfu izvučeš uši.

Studentica iz Kabula danas je opisala događaje netom prije no što su Talibani ušli u njen glavni grad. Njeno svjedočanstvo prenio je Instagram, Tik-Tok i svaka druga pička materina koja danas ta i takva svjedočanstva prenijeti dade. Ako ste mislili da su studenti iz države Utah i studenti iz Splita kurcem mrdnuli, grdno ste se prevarili. “Jučer rano ujutro sam krenula na nastavu. U jednom trenutku je iz studentskog doma istrčala grupa žena. Pitala sam što se dogodilo, a jedna od njih mi je rekla da ih policija evakuira jer su talibani stigli u Kabul te da će tući žene koje nemaju burku“, napisala je studentica iz Kabula, jedna od te generacije koja je zavapila u pomoć. Ako mislite da postoji razlika između SS-a, koji će Židovke silovati, ubijati, odvoditi da kao stoka crnče u njihovim tvornicama dok ne skapaju, i današnjih viralnih studentica iz Kabula, tada se grdno varate. Nema nikakve razlike. Iste će te žene kao u Srebrenici doživjeti masovna silovanja, iste će postati ropkinje pobjednika, i o tome će sve vas, na Instagramu i Tik-Toku iskreno boljeti neka stvar. Jer na tim platformama nema jada.

Nema žena koje se siluju, nema Talibana koji odsjecaju ženama ruke, nema bombi koje padaju na djecu koje nose u naručju. To te platforme cenzuriraju. One imaju vojsku potplaćenih žena koje danonoćno, za mizeriju, te i takve strahote brišu, tako da se vi možete probuditi u novom vrlom svijetu gdje nema toga.

I vi ste ta generacija.

Vi ste generacija koja neće uzeti puške u svoje ruke i otići negdje u pizdu materinu gdje bi mogli ostaviti kosti, samo zbog toga što će neku studenticu, sličnu vama koja sanja da postane astronom ili doktor, sutra uzeti neka seljačina za svoju četvrtu ženu iz sela negdje u gorju Afganistana.

Vaš svijet nastaviti će da se vrti uvriježenim tik-tokom.

I tako valjda treba da bude. To se ona kletva Martina Niemollera o negiranju kada su konačno došli i po njega i ostvari. No kukala vam majka kada konačno dođu i po vas, tik-tokeri i instagrameri. Shvatit ćete tada da u stvarnom svijetu više nema Papundeka. Tko je sad taj, upitat će se tik-toker ispijenih očiju?

E pa vidiš, dragi moj sine, to je bio jednom momak isti kao i ti danas, koji se nije mirio sa ovakvim svijetom, i koji je bio spreman da zbog te studentice iz Kabula prijeđe pola svijeta, pa kao što bi rek’o Bajaga, tom Mohammadu Abbasi baš onako pristojno izvuče uši. 

Ivo Anić
Autor/ica 17.8.2021. u 15:37