3. MEĐUNARODNO BALETSKO TAKMIČENJE U ISTANBULU 25 – 30 jun 2012.

Autor/ica 30.3.2012. u 14:55

3. MEĐUNARODNO BALETSKO TAKMIČENJE U ISTANBULU 25 – 30 jun 2012.

Treće prestižno međunarodno baletsko takmičenje biće održano u Istanbulu od 25. do 30. juna ove godine. Takmičenje ima za cilj da promoviše razmenu i razvoj edukacije o baletu širom sveta. Ovo međunarodno takmičenje član je Federacije međunarodnih baletskih takmičenja, a namenjeno je juniorima, uzrasta od 15 do 19 i seniorima od 19 do 26 godina. Predsednik komisije je čuveni baletan i koreograf iz Rusije Jurij Grigorovič, koji je dominirao ruskim baletom 30 godina. Krajnji rok za podnošenje prijava putem DVD-a je 13. april.

ISTANBUL GRAND PRIX: 10 000 EVRA

Za osvajače prva tri mesta predviđene su vredne novčane nagrade. Prva nagrada u seniorskoj konkurenciji za pojedinačne nastupe iznosi 5.500, druga 4.500, a treća 3.500 evra, dok su u juniorskoj konkurenciji za pojedinačne nastupe one nešto niže i iznose 3.500 za prvo, 2.500 za drugo i 1.500 evra za treće mesto. Svi takmičari koji dođu do finala dobiće medalje i diplome. Nagrada koja svakako da privlači najveću pažnju je Istanbul grand prix koji iznosi čak 10 000 evra.

SELEKCIJA

Treće međunarodno baletsko takmičenje u Istanbulu namenjeno je pojedinicma i parovima, a selekcija se sastoji iz tri kruga: DVD selekcija, polufinale i finale. Za polu-finale u pojedinačnim nastupima takmičari treba da pripreme dve klasične varijacije i jednu modernu, dok će parovi nastupati sa jednim klasičnim i jednim modernim duetom. Pojedinci u finalu nastupaće, kao i u polu-finalu, sa dve klasične i jednom modernom varijacijom, dok će parovi nastupati sa jednim klasičnim i jednim savremenim duetom. Takmičari koji su nastupili pojedinačno i prošli prvi krug, DVD selekciju, na taj način treba da nastupe i u sledećem krugu. Isto važi i za parove. Plesne grupe mogu nastupati, ali ih neće ocenjivati sudija, već će učestvovati u netakmičarskom delu. 

 

Master – class Mikaila Lavrovskog

Osim takmičarskog dela veliku pažnju svakako da će privući i Master class Mikaila Lavrovskog, o čijoj veličini u ovoj oblasti svedoče zvanja Nacionalnog umetnika Sovjetskog saveza, koreografa i korepetitora Baleta Boljšoj teatra. Master class otvoren je za sve studente baleta, ali i one koji se baletom profesionalno bave kako u Turskoj, tako i izvan nje. Termin održavanja rezervisan je za period od 26. do 30. juna. Zbog očekivanog velikog interesovanja i ograničenog broja mesta poželjno je da se svi ljubitelji rada gospodina Lavrovskog prijave ranije. 

Više informacija o 3. Međunarodnom baletskom takmičenju u Istanbulu, načinu prijavljivanja, repertoaru za DVD selekciju, programu, nagradama svi zainteresovani mogu pronaći na sajtu www.istanbulballetcompetition.gov.tr.

BALET U TURSKOJ

Međunarodno baletsko takmičenje koje se treći put održava u Istanbulu ima za cilj da svetu predstavi turski balet, ali i da stvori sinergiju i saradnju ne samo među državama, već i među kontinentima okupljajući poznate svetske baletske zvezde. Ovo takmičenje u značajnoj meri doprinosi gradu Istanbulu i plesnoj umetnosti. Prva asocijacija na Tursku kod naših ljudi uglavnom je njihov tradicionalni ples i malo ko zna koliko je zapravo balet u ovoj zemlji cenjen i priznat. Ta činjenica ne čudi nimalo, posebno ako se u obzir uzme istorijat baleta i njegov razvoj. 

Istorija umetnosti klasičnog baleta u Turskoj stara je svega oko 60 godina, međutim, postoje podaci koji ukazuju na to da su klasične baletske predstave u toj zemlji izvođene pre dva veka. Jednim od najzaslužnijih začetnika baleta u Turskoj smatra se Đuzepe Doniceti, poznatiji kao Doniceti paša, koji je bio glavni upravnik Osmanskog vojnog orkestra za vreme vladavine Mehmeda II. Zahvaljujući Donicetiju, u Osmanskoj palati su predstavljeni principi klasične zapadne muzike, ali i neki primeri opere, operete i baleta. Njegova uloga bila je vodeća u prisvajanju tih trendova u Turskoj.

Prvi baletski studio u Turskoj otvorila je učiteljica baleta Lidija Krasa Arzumanova 1921. godine, koja je iz Rusije emigrirala u Tursku nakon revolucije 1917. godine, dok je prva predstava sa igračima koje je ona obučavala izvedena u pozorištu „Casa d’ Italia“ u mestu Tepebaši 1931. godine. Međutim, najveće zasluge za razvoj turskog baleta ipak pripadaju osnivačici Britanskog kraljevskog baleta Ninet de Valois.

Scena Državnog baleta te zemlje sve do danas sadržala je sve velike postavke sa repertoara klasičnog baleta, zahvaljujući koreografima iz drugih zemalja, ali i onima koji su za to obučavani u Turskoj. Mimo klasičnog baleta značajan napredak i razvoj postignut je svakako i u modernom baletu.

                    

 

Tagovi:
Autor/ica 30.3.2012. u 14:55