10. Subversive Forum i Međunarodna konferencija: Europska ljevica protiv novog svjetskog (ne)reda

tačno.net
Autor/ica 12.5.2017. u 17:16

10. Subversive Forum i Međunarodna konferencija: Europska ljevica protiv novog svjetskog (ne)reda

10. Subversive Festival započeo je 2. svibnja, netom završenim multidisciplinarnim projektom EUROPOLY, a nastavak je uslijedio protekle nedjelje 7. svibnja kada je u kinu Europa otvoren 10. Subversive Film Festival. Filmski dio festivala možete pratiti u kinima Europa i KIC, s preko 50 naslova i natjecateljskim programom filmova koji će se natjecati za nagradu Wild Dreamer.

Za kraj festivala, od 14. do 20. svibnja očekuje nas teorijska poslastica – s tridesetak predavanja, okruglih stolova i panel rasprava u sklopu festivalske konferencije, Subversive foruma te Mediteranskog i AlterEkonomskog foruma. Najveća „zvijezda“ ovogodišnje konferencije svakako je jedan od najznačajnijih postkejnezijanaca James K. Galbraith, savjetnik američkog predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa te profesor ekonomije na sveučilištu Austin u Teksasu, koji će na festivalu održati predavanje 15. svibnja u 21 sat u Kinu Europa na temu ekonomskog rasta i uloge procesa financijalizacije kroz prizmu političko-ekonomske situacije u SAD-u te izbora Donalda Trumpa.

Veliki gost AlterEkonomskog foruma ove je godine i Costas Lapavitsas, profesor ekonomije na prestižnom School of Oriental and African Studies, University of London, član grčkog parlamenta i zagovornik izlaska Grčke iz eurozone. Također, očekuje nas zanimljivo gostovanje marksističke feministkinje Adrienne Roberts, koja se bavi feminističkom i međunarodnom političkom ekonomijom, financijalizacijom društvene reprodukcije i pitanjima duga. Dobro znani ekonomisti Joachima Beckera i Zoltána Pogátsu u panelu će kritički raspraviti tri sukobljena pogleda na krizu i na taj način pokušati dati odgovor na pitanje je li kriza iza nas. Od gostiju na Mediteranskom forumu treba izdvojiti Gianlucu Soleru, talijanskog aktivista i novinara koji će ove godine uz naše partnere Centar za mirovne studije i Centar za ženske studije predstaviti Mediteranski forum i u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Najvažniji gost Konferencije uz Rastka Močnika mađarski je filozof i marksist Gáspár Miklós Tamás koji će govoriti o jačanju društvenih pokreta u Rumunjskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj te o iskustvima i perspektivama radikalne ljevice u tim zemljama. Treba izdvojiti i panelske poslastice na temu jezika i nacionalizma sa Snježanom Kordić, Tomislavom Longinovićem, Borisom Budenom i drugima, uz moderaturu Dragana Markovine te premijeru filma o gašenju kultnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribunea riječkog autorskog tandema Marine Baričević i Saše Stanića, uz razgovor Pere Mrnarevića s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem, Borisom Dežulovićem i Borisom Pavelićem kao i kratki film Arsena Oremovića Hassan uz razgovor Tvrtka Jakovine s aktivistima AYS-a, Hassanom Haidarom Diabom i drugima.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma i Mediteranskog ulaz je besplatan.

tačno.net
Autor/ica 12.5.2017. u 17:16