STREET ARTS FESTIVAL – DAY ONE

tačno.net
Autor/ica 22.5.2015. u 09:14

STREET ARTS FESTIVAL – DAY ONE

Svečano je otvoren je četvrti po redu Street Arts Festival u Mostaru, 21.05. , u osam sati navečer, u OKC – u Abračević.

Povodom otvorenja na uvodnoj cerremoniji otvaranja, posjetiteljima festivala, gostima i sudionicima festivala obratili su se glavna organizatorica Marina Đapić, ravnateljica United World Collega u Mostaru Valentina Mindoljević, te pozvani i cijenjeni gosti, austrijski ministar Wolfgang Tile, počasni konzulat Pierino Deldum, te mladi splitski umjetnik Marin Tudor.

Festival je ove godine dio velikog kulturnog projekta Youth Art Movementa, kojeg implementira organizacija Youth Power.

Street Arts Festival okuplja mlade talentirane umjetnike iz regije i svijeta da svojim umjetničkim vizijama obogate gradsko sivilo bojama nadrealizma, mislima precrtanih na površine zidova oronulih i starih zgrada te da zajedno stvaraju novi urbani pokret oživljavanja grada Mostara. Festival će trajati četiri dana i kroz ta četiri dana nuditi posjetiteljma obilje kreativnog programa,  podcrtanog dobrom zabavom.

Iako je prvi dan festivala padala kiša to nije spriječilo odazvane sudionike i umjetnike da se late kisteva, slikarskih boja i krenu u oslikavanje grada.

Jedni od hrabrih umjetnika koje nije remetila kiša su Ella i Piter iz Francuske, koji svojim crtanjem zarađuju za život. Po prvi puta su stigli u Mostar. Oduvijek zajedno crtaju, a svojim slikama pokušavaju prikazati ono što ne mogu iskazati riječima.

Na samom početku festivala održana je Muziklaža, radionica koju vode dva zanimljiva umjetnika iz Beča, koja će trajati kroz sva četiri dana festivala.

Od mnogobrojnih međunarodnih autora koji su se odazvali festivalu, oduševljenje svojim prvim dolaskom u Mostar nije krio umjetnik Robin Abramović iz Austrije. Svoje radove naziva protestnom umjetnošću, a jedan od svojih radova je posvetio podijeljenosti grada inspiriran upravo tom činjenicom.

Također je svoju prvu izložbu “Organske refleksije” održao mladi student grafičkog dizajna Bruno Bijušić, na zanimljivoj lokaciji u Ćorovića kući.

Uvečer su atmosferu svojim mutimedijalnim performansom “Slikom na buku” zagrijali Maja Zećo, Mensur Demir i Nedim Ćišić koji su nam pokazali kao izgleda spoj glazbe i slike.

Festival je za kraj savršeno zaokružen svirkom mostarskom indie rock benda Jester’s play, koji su upravo na ovom koncertu predstavili svoj prvi album “Sapere aude”.

tačno.net
Autor/ica 22.5.2015. u 09:14