Straight Mickey And The Boyz & Gudron

tačno.net
Autor/ica 16.5.2015. u 16:36

Straight Mickey And The Boyz & Gudron

Na ovogodišnjem Street Arts Festivalu u Mostaru neće nedostajati kvalitetnog rock i noise zvuka. Naime festival će ugostiti rock’n roll trojac iz Beograda Straight Mickey and the boyz uz koje će nasupati istrumentalni dvojac Gudron iz Sarajeva.

Koncert će se održati 24.05.2015.  u OKC Abraševiću na zatvaranju Street Arts Festivala.

Prije koncerta u 20 sati biti će također održan multimedijalni performans Lovevolution na kojem će učestovati lokalni umjetnici i umjetnice.

Straight Mickey And The Boyz su dinamična, furiozna trojka odličnih muzičara iz beograda, koji su utjecaje iz Raznih stilova rocka stisnuli u prepoznatljiv i karaktera pun izraz. Stilove i žanrove, poput hard rocka, punka, hard cora garažnog rocka, funka pa čak i avant jazza su Straight Mickey And The Boyz strasno i dobro stopili u jedinstvenu smjesu, koja ima opojan miris po dobrom duhu Beograda koji bukti od progresivnih muzičkih zamisli o žestoke energije. U kratko vrijeme od kada u javnosti prezentiraju svoj gruverski rock tornado ovaj bend se etablirao kao jedan on najprespektivnijih novih bendova u Srbiji i regiji. Zbog eksplozivnih nastupa stekli su epitet benda koji se mora vidjeti u živo.

Instrumentalni dvojac Gudron nastao je u Sarajevu, u proljeće 2011. godine, kao izraz želje da se s minimumom ljudstva i optimumom tehnike postigne maksimum buke, da se pravi apsurdno, bezobrazno glasna muzika. Prvobitna ideja članova Gudrona bila je da izvode lako prepoznatljive dječije razbrajalice i poskočice u brutalnom noise/hard core maniru. Duo se kasnije odmakao od tog plana uvođenjem kompleksnijih aranžmanskih rješenja, no ipak zadržavši neposrednost i sirovost izraza, što je rezultiralo plesnim kompozicijama u kojima se pjevljive melodije prepliću s disharmoničnim i aritmičnim dionicama. U svom četvorogodišnjem postojanju, sastav je nastupao u Sarajevu, te Banjoj Luci, Tuzli i Beogradu, i u vlastitom aranžmanu i produkciji, tvrdoglavo slijedeći DIY etiku i logiku, objavio dva živa izdanja, koja se mogu besplatno skinuti s bandcamp profila benda: www.gudron.bandcamp.com. Gudron trenutno radi na snimanju svog prvog albuma, koji bi se trebao pojaviti ove godine.

Ulaz na događaj je 3KM.

tačno.net
Autor/ica 16.5.2015. u 16:36