Pussy Riot pravdu traže u Strazburu

tačno.net
Autor/ica 10.2.2013. u 21:25

Pussy Riot pravdu traže u Strazburu

Članice ruske pank grupe Pussy Riot obratile su se Evropskom sudu za  ljudska prava u Strazburu, navodeći da su im tokom suđenja prekršena  osnovna prava, kaže za AFP njihova braniteljka Irina Hrunova.

Tužba je upućena Evropskom sudu za ljudska prava u vezi sa kršenjem Evropske konvencije za ljudska prava”, kaže Hrunova.

Dve  članice grupe Pussy Riot, Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljehina,  zbog antiputinovskog performansa u moskovskoj crkvi u februaru 2012,  osuđene su za huliganizam motivisan verskom mržnjom na dve godine  zatvora.

One u svojoj žalbi navode “ponižavajuće” uslove tokom suđenja, posebno zbog toga što su u sudnici držane u “staklenom kavezu”.

Pošto su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljehinoj je potvrđena  10. oktobra, a Jektarina Samucevič osuđena je na uslovnu kaznu.
Tolokonjikova  i Aljohina su nakon toga tražile da im se dozvoli da kaznu izdržavaju  kada njihova deca, stara četiri odnosno pet godina, porastu, ali je  njihov zahtev odbijen.

One su poslate u zloglasne ženske radne logore koji rade na principu izolacije zatvorenica od njihovih porodica i   prijatelja, “popravljajući” njihovo vladanje napornim radom.
U   ovim ustanovama, zatvorenice su smeštene u sobe sa 30 do 40 kreveta, a   radni dan im počinje telesnim vežbama u dvorištu, često na minus 30   stepeni. Većinu vremena provode radeći, uglavnom šijući uniforme. Sistem   po kojem funkcionišu kažnjeničke kolonije je i sam ruski ministar   pravde nazvao “monstruozno arhaičnim”.
Kako je ranije saopštila  jedna od advokatica osuđenih članica Pussy Riot, Violeta Volkova, ovim  mladim ženama u izolovanoj kažnjeničkoj koloniji  prete različiti oblici  nasilja od strane čuvara i ostalih zatvorenica,  zbog njhove loše  reputacije u ruskim medijima i u ruralim delovima  zemlje.

e-Novine

tačno.net
Autor/ica 10.2.2013. u 21:25