„Opera Blokovi“ Mostar Sing Fest

tačno.net
Autor/ica 19.10.2016. u 13:41

„Opera Blokovi“ Mostar Sing Fest

U Mostaru će su u periodu između 24.10. 2016 god. u organizaciji U.G.”MUSERS” (Muzička terapija predavača i istraživača) Mostar u saradnji sa engleskom NVO “EPOC” (English Pocket Opera Company) održati nastupi “Opera blokova” u dvanaest mostarskih osnovnih i srednjih škola. Značaj ovog projekta je u tome da se niti jedan sličan projekat nije provodio ne samo u Gradu Mostaru nego i u cijeloj BiH pa i regionu. U naš gradnstižu eminentni muzičari/glazbenici koji su svjetski poznati i koji su nastupali na svim velikim pozornicama širom svijeta. Oni će u sklopu projekta izvesti kratke opere “Operete” koje na zabavan, šaljiv i prije svega interaktivan i edukativan način predstavlju Operu i sve njene elemente. U toku izvođenja operete javljaju se dobrovoljci iz publike koji dobijaju uloge kao i kartice na kojima je napisan dio scenarija. Ovom prilikom biti će izvedena opereta “Romeo i Julija”. Tako i oni postaju integralni dio, odnosno jedan od “Blokova” u izgradnji opere. Pored te prezentacije održaće se edukacija nastavnika – profesora muzičkog/glazbenog vaspitanja, koji će u razdoblju između 10. mjeseca tekuće i 3. mjeseca naredne godine uvježbavati pjesme i arije iz Operu “Romeo i Julija” da bi na kraju na velikoj sceni Doma “Herceg Stjepana Kosače” 24.03.2017. na završnoj manifestaciji-koncertu njih preko 300 na sceni izveli Operu “Romeo i Julija”. Epoc iste projekte provodi u Engleskoj, pogotovu u Londonu gdje su u “Royal Albert Hall” izveli više opera od kojih je posljednja bila opera “Machbet” a prije nje je izvedena opera “Carmen” sa horom od preko 2000 djece.

Michael Copley – Muzičar, Virtuoz na flauti i frulama

Nakon završenih studija muzike/glazbe u Cabridge-u, Michael je formirao duet pod nazivom The Cambridge Buskers (kasnije nazvan Classic Buskers) koji i dalje ide na turneje svirajući smješne verzije klasika­; nešto kao Victor Borge ali brže.

On je snimio Teleman i Vivaldi koncerte za Deutche Grammophon, Bach’s Brandenburges sa Music i pojavljuje se na snimku koje je napravila Akademija Antičke Muzike. Pord toga on je organizovao muzičke/glazbene nastupe za osobe sa invaliditetom pri Papworth Trust preko sedamnaest godina i uređivao je razne ljetne škole i u Papworth i u Orpheus Trust-u. On je, zajedno sa Markom Tinklerom zamjenik direktora Music Trust-a.

Mark Tinkler – Direktor Opera Blocks direktor, pianista, voditelj radionica i bivši svjetski poznati bariton

Kao edukator i direktor on je predavao na mnogim prestižnim institucijama u koje spadaju; Univerzitet u Cincinnati-u,Central Saint Martin’s College of Art i London College of Fashion (University of the Arts) Guildhall School of Music and Drama; Queen Mary College (University of London); Royal Academy of Music; Royal College of Music; and the Opera Studio (Casa da Musica, Porto, Portugal). On je zajedno sa Markom zamjenik direktora pri CAMS Music Trust. Mark je osnivač English Pocket Opera Company koja postoji od 1993. To je je humanitarna, nevladina organizacija koja, pored ostalih stvari, producira opere za i sa djecom i to preko 50 000 njih na godišnjoj osnovi.

Danijel Puvača – Program Menadžer – Muzikoterapeut, U.G. “MUSERS” Most

Danijel je prve muzičke /glazbene korake napravi kao jako mlad. Sa šest godina počnje svirati gitaru a sa jedanaest uspješno završava četverogodišnji kurs gitare pri KUD ”Abrašević”, Mostar, u klasi profesora Ivice Vinkovića. Nakon povratka iz inostranstva počinje da radi kao asistent muzičke terapije pri Odjelu muzičke terapije u M.C “Pavarotti”. Ubrzo kolege terapeuti uviđaju da mogu korisititi njegova muzička/glazbena znanja te počinje raditi kao ko-terapeut. Nakon niza uspješno završenih kurseva i seminara počinje da radi kao samostalni muzikoterapeut, preko deset godina. Jedan je od osnivača U.G. “MUSERS” od 2003.god čiji je i program menadžer kao i muzikoterapeut. “Musers” je jedina organizacija na teritoriji grada Mostara koja pruža profesionalne usluge muzikoterapije prvenstveno za djecu i omladinu sa posebnim potrebama kao i za djecu i mlade kojii imaju problema sa ponašanjem i/ili traumama. Radio je na organizaciji mnogih projekata kao što su Mostar Blues Festival, Organizacija kampova za djecu sa posebnim potrebama u Hrvatskoj (Brijuni), te je bio edukator na više stručnih seminara i edukacija. Trenutno radi kao muzikoterapeut pri Centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales” kao spoljni saradnik.

Paul Featherstone – Opera Blocks tenor, voditelj radionica

Paul je studirao Dramu i Filozofiju na Glasgow University prije nego je postao teatarski i televizijski glumac na Škotskoj Televiziji. Prvo njegovo iskustvo sa operom je bilo kao reditelj i toliko mu se svidjelo da je odlučio da uzme privatne časove pjevanja. Od tada pa do danas, Paul je pjevao i nastupao u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Australiji kao i na Novom Zelandu, SAD-u i kroz cijeli Britanski Otok i Irsku. Njegova omiljena opera je Verdijev “Falstaff” i njegova još nerealizovana ambicija je da pjeva u Stephen Sondheim mjuziklu. Nedavno je nastupao na Street Scene u Young Vic-u.

Silva Vuckovic McQueen – Opera Blocks soprano

Silva je odrasla u familiji od oca Hercegovca i majke Crnogorke u Srbiji ali posljednjih dvadeset godina živi i radi u Londonu. Studirala je solo pjevanje u Beogradu na Muzičkoj Akademiji sa Aleksandrom Ivanović. Pridružila se horu Radiotelevizije Srbije gdje je nastupala kao solistica i završila je kurs za operske pjevače i pjevačice u Narodnom Pozorištu u Beogradu nakon čega joj je ponuđena uloga Adele u Fledermausu. U isto vrijeme nagrađena je punom stipendijom na Trinity College of Music, gdje je završila postdiplomski studij sa počastima, učeći sa Wendy Eathrone te je naknadno joj ponuđena stipendija na Royal Academy of Music Royal Academy of Music  u Londonu. Ona je bila na turnejama sa Die MünchenerOperabühne i sa Trinity College of Music she sang Berlioz’ Les Nuitsd’Été. Također je radila sa Jorma Panulakao solistica u Sibelius’ Kullervo Symphony. Silva je također redovna solistica pri Viktorijanskoj  i Edvardijanskoj grupi The Bald Brothers sa kojima je nastupala širom Velike Britanije. Pored toga pjeva i u filharmonijskom horu londonske filharmonije. Drugi, skoriji angažmani uključuju solo sopran nastup u Mocartovoj Rekvijem misi, Mocartovoj Misa Krunisanja, Villa Lobo’s Bachianas Brasileras Br.5  i Haydenovoj Misi Bubanja. Također je radila solo recital u Crkvi Svetog Paule, St. James Piccadilly, St. Martin in the Fields Nimus festival u Nišu te Guarnerius u Beogradu kao i u Srpskom Kulturnom Centru u Parizu.

 

Raspored izvođenja “Opera Blokova” po školama
Pon 24-Oct-2016 11:00h Opera Blokovi Centar “Los Rosales” i O.Š.”Mujaga Komadina”. U Centru “Los Rosales. Prevoz za učenike O.Š. obezbjeđen od strane organizatora
13:00h Opera Blokovi O.Š. “Bartol Kašić”
Uto 25-Oct-2016 10:00h Opera Blokovi Gimnazija ”Mostar” i “Škola za djecu sa posebnim potrebama”. Nastup u Gimnaziji, “Španska Soba”
14:00h Opera Blokovi “IV Osnovna Škola”
Sri 26-Oct-2016 12:30h Opera Blokovi “VI Osnovna Škola”
14:15h Opera Blokovi O.Š. ”Petra Bakule” i Gimnazija “Fra Grge Martića”. U prostorijama O.Š.
Čet 27-Oct-2016 11:00h Opera Blokovi O.Š “Zalik”
13:00h Opera Blokovi O.Š ”Silvije Strahimir Kranjčevič” i O.Š “Ivana Gundulića”. Nastup u prostorijama škole “S.S. Kranjčević”
tačno.net
Autor/ica 19.10.2016. u 13:41