Obilježeno 20 godina od barbarskog rušenja Starog mosta

tačno.net
Autor/ica 9.11.2013. u 12:12

Obilježeno 20 godina od barbarskog  rušenja Starog mosta

 „Nažalost, već dvadeset godina niko iz Gradske uprave nije došao na Stari most da obilježi godišnjicu njegovog rušenja. Most pripada svim građanima ovog grada. Ružno je to što ih nema“, kazao je danas nakon ceremenojie obilježavanja 20. godišnjice rušenja Starog mosta Mirsad Deda Pašić, jedan od najpoznatijih skakača sa Starog mosta.

Ceremoniju je organiziralo Udruženje građana „Mostari“. Ovo udruženje zaljubljenika u Stari most u protokolu obilježavanja nikada do sada nije planiralo zvanična obraćanja predstavnika političkih stranaka. Tradicionalnono, svake godine 9. oktobra u 10,16 sati oglase se sirene za uzbunu, učenici osnovnih i srednjih škola, koje nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu, bace cvijeće, najčešće ljiljane u rijeku Neretvu.

Tradicionalni skok u Neretvu ove godine izveo je Nermin Sarić Germa, prenosi dopisnik Anadolu Agency.

Obilježavanju godišnjice rušenja prisustvovali su i brojni građani Mostara. Među njima najviše emocija iskazao je Emir Balić, najpoznatija mostarska lasta.

„Dvadeset godina je prošlo kao dvadeset dana i ja još uvijek osjećam ono što sam osjećao 1993. Više sam emotivno vezan za komade Starog mosta već za ovaj obnovljeni“, izjavio je Balić

Ratni komandant mostarske brigade Esad Humo također smatra da obnovljeni most nije uspio približiti podijeljeno mostarsko društvo.

„Most jeste spojio obale, ali ne i ljude. Danas je dvadeset godina od iživljavanja nad Starim mostom i dvadeset godina iživljavanja nad Bošnjacima ovoga grada. Političari nas drže podijeljenim i rapamećenim. Sva obaveza je na našim političarima da razmišljaju o budućnosti“, poručio je Humo.

 Na današnji dan prije tačno 20. godina, 9. novembra 1993. godine, srušen je Stari most u Mostaru. Most je pao u rijeku Neretvu tačno u 10,16 sati, nakon što je u više navrata pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Iako je Haški tribunal prvostepenom presudom s kraja maja ove godine u slučaju ”Prlić i ostali” presudio kako se Starim mostom koristila Armija BiH te da je zbog te činjenice navedeni objekt bio legitimni vojni cilj, to ne umanjuje barbarski čin koji je počinjen nad najljepšim spomenikom osmanske kulture u Evropi.

Most je, prema riječima svjedoka, odnosno prema snimcima Mostarca Nedžada Kasumovića, projektilima gađan tokom cijelog dana 8. novembra, da bi dan kasnije bio i potpuno urušen. Granatiranje i rušenje mosta, snimljeno kamerama Nedžada Kasumovića, odnosno Eldina Palate, brzo je obišlo cijeli svijet.

Vojni i politički lideri takozvane ”Herceg-Bosne” proglašeni su krajem maja ove godine nepravomoćnom presudom krivim i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Premijer “Herceg-Bosne” Jadranko Prlić osuđen je na godina 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, a zapovjednici Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su, također, na po 20, odnosno 20 godina zatvora. Zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić osuđen je na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, koji je bio odgovoran za logore “Herceg-Bosne” na ukupno 10 godina.

Stari most je izgrađen između 1557. i 1566. godine, nakon što su građani Mostara zamolili Sultana Sulejmana Kanunija ili Veličanstvenog da dobiju novi most.  Izvodač gradnje mosta je bio Mostarac Mehmed-beg Karađoz, iza kojeg je ostala centralna mostarska Karađoz-begova džamija i brojne drugi vakufi.

Stari most je obnovljen i svečano otvoren u julu 2004. godine.

tačno.net
Autor/ica 9.11.2013. u 12:12