Balkan Dance project u Meksiku

tačno.net
Autor/ica 26.2.2017. u 10:33

Balkan Dance project u Meksiku

Plesni projekat Balkan Dance project Vol. 2 u koreografijima Aleksandra Ilića, Natalie Iwaniec i Igora Kirova pozvan je ove godine da gostuje u okviru Međunarodnog festivala savremene igre u Meksiku (The International Contemporary Dance Festival of Mexico City).

Balkan Dance Project je međunarodni plesni projekat koji spaja uspešne mlade koreografe, igrače i stvaraoce iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Hrvatske i BiH, a osnovali su ga koreografi i igrači Igor Kirov (Makedonija), Mojca Majcen (Slovenija) i Aleksandar Ilić (Srbija).

Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana.

Svako od njih se kroz svoju jedinstvenu estetiku dotiče individualnih i univerzalnih tema.

Balkan Dance project sastavljen je iz dva dela Posle soneta po motivima Sonetnog venca slovenačkog pesnika France Prešerna po libretu Teodore Sujić u koreografiji Aleksandra Ilića i Natalie Iwaniec, i Cube Untold u koreografiji Igora Kirova, koji je za predstavu uradio i scenografiju.

Oba dela izvode Mojca Majcen (Slovenija), Ema Janković (Hrvatska), Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Luka Živković (Srbija) i Jakša Filipovac (Srbija).

Projekat je premijerno izveden na Velikoj sceni Madlenianum opere i teatra (Srbija) 8. oktobra prošle godine u koprodukciji s Festivalom Velenje (Slovenija).

Pokrenuti idejom pod nazivom Balkan Dance Project koreografi su svako prema svom afinitetu, shvatanju i emocijama naslikali portret vremena sadašnjeg proizašlog iz vremena prošlog anticipirajući vreme buduće, kao zbir tri suštinska činioca opstanka na zemlji.

Pored zbližavanja, povezivanja umetnika, i kulturne razmjene, cilj Balkan Dance projekta je razvoj moderne, odnosno savremene igre u široj regiji, predstavljanje plesnih produkcija u manjim mestima i obrazovanje i stvaranje nove mlade publike.

tačno.net
Autor/ica 26.2.2017. u 10:33