Zijah Sokolović peti put u Narodnom pozorštu Mostar

tačno.net
Autor/ica 6.3.2017. u 11:46

Zijah Sokolović peti put u Narodnom pozorštu Mostar

U petak, 10. 3. u 18 sati po peti put u Narodnom pozorištu Mostar ugostit ćemo Zijaha A. Sokolovića i njegovu “Majstorsku glumačku radionicu”. Program se održava na kamernoj sceni NPM-a, u “Studiju 64”, a počinje u 18 sati. Cijena ulaznice je 3, 50 KM. “Dobro došli, vi koji Glumite u realnosti, nama koji Glumimo u iluziji”, poručuje Sokolović.

Svaki je put do sada ovaj program u NPM-u bio rasprodan nekoliko dana unaprijed. Ova je neobična predstava, gdje god da je izvodi, u Zagrebu ili Beču, rasprodana i nekoliko mjeseci unaprijed, a mostarska publika ima priliku doživjeti to neobično iskustvo već po peti put u Narodnom pozorištu Mostar. Zanimljivo je da imamo i publiku koja je redovna na svakoj “Majstorskoj glumačkoj radionici” još od prve izvedbe. Oni koji dođu, imat će priliku upoznati se i sa Sokolovićevom knjigom “Glumac… je glumac… je glumac” o njegovoj istoimenoj kultnoj monodrami koju igra 39 godina i izveo ju je više od 1600 puta. Monodrama koja je jedinstveni umjetnički fenomen. U knjizi je cjelokupni tekst monodrame te tekstovi najistuknitijih imena teatarske umjetnosti iz regije koji su pisali o toj predstavi.

Sokolovićeve “Glumačke radionice” koriste i najveće firme na Balkanu, za edukaciju manadžera i zaposlenih u komunikaciji sa strankama ili živim čovjekom. Dva sata kombinacije smijeha, glume, promišljanja i razmišljanja o glumcu i umjetnosti, o našim ulogama u svakodnevnom životu…, a sve kako dobiti – na vremenu. Jer – vrijeme je kapital.

“Radeći kao profesor Glume na Bruckner univerzitetu u Linzu, a poslije kao osnivač The/Arto projekta u Salzburgu, zbog kojeg sam i postao Ambasador dobre volje UNDP-a, a kao glumac, proširio sam svoje shvatanja i razumijevanja i teatra i glumca kao osnovnog pokretača dramske Radnje, a Glumu kao osnovnog fenomena ljudske civilizacije, a to je, da Gluma postoji “sama za sebe” i kao takva se redovno upotrebljava u stvarnom životu, ali i u teatru. Živi čovjek sa živim čovjekom u svakodnevici i živi čovjek kao Glumac sa živim čovjekom kao gledaocem. To je jedna od tema radionice”, kaže Sokolović.

Zijah A. Sokolović

Bio profesor glume na Bruckner univerzitetu u Linzu, Umjetničkoj Akademiji u Osijeku, gostujući profesor na doktorskim studijama Akademije Umjetnosti u Beogradu, Ambasador dobre volje UNDP-a, osnivač TheArto projekta u Salzburgu i Zagrebu.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor/ica 6.3.2017. u 11:46