Youth Art Movement: Održana likovna kolonija i art kamp u Blagaju

tačno.net
Autor/ica 4.8.2015. u 13:59

Youth Art Movement: Održana likovna kolonija i art kamp u Blagaju

Proteklog vikenda u Blagaju  u kampu „Gorčinovo“ održana je likovna kolonija i art kamp u sklopu projekta Youth Art Movement kojeg implementira nevladina  organizacija Youth Power.

Ova trodnevna manifestacija okupila je učesnike iz Mostara, Sarajeva, Banjaluke, Rame, Zenice, Ljubuškog i Vienne, koji su razmijenili iskustva i stekli nova poznanstva kroz zajedničko umjetničko stvaranje.

Ideja ove likovne kolonije je zasnovana na umrežavanju profesionalnih umjetnika, studenata umjetnosti, kao i amatera s ciljem njihovog afirmiranja kao i osnaživanja umjetničkog angažmana. Također je jedan od ciljeva ove kolonije da se učesnici upoznaju sa ljepotama kulturne baštine Blagaja i njegove prirode.

Na  likovnoj koloniji u Blagaju učestvovali su: Antonija Nikolić, Sabina Dumpor Đuli, Mensur Horić, Merima Pirija, Rajko Ivanišević, Bruno Bijakšić, Maide Redžić, Nejra Čaušević, Dženana Pindžo, Robin Abramović, Bojana Jokić, Damir Mumbašić, Adnan Gološ, Anotnija Tolić, Megi Kunštek, Nerina Čolić, Nela Badžar, Marijana Cigić i Mirza Milavić.

„Učešće na ovoj likovnoj koloniji za mene je bilo zanimljivo iskustvo, prvenstveno jer su druženja likovnjaka inače neopterećena i prilično iskrena. Kolonije poput ove su izvrsna mjesta za upoznavanje i zaista sam uživala“, riječi su Antonije Tolić iz Ljubuškog,  jedne od učesnica likovne kolonije.

Devetnaestogodišnji Mensur Horić učesnik iz Zenice rekao je kako ga je najviše oduševila atmosfera među ljudima tokom trajanja kolonije i to što  je osjetio da starije kolege cijene njegov rad i zalaganje.

„Najviše mi se svidio ambijent u kampu Gorčinovo koji je pravo mjesto za opuštanje, odmor i inspiraciju. Drago mi je što sam bila učesnica ove likovne kolonije i nadam se i ubuduće sličnim druženjima“, kazala je Sabina Dumpor iz Mostara.

Izložba radova sa likovne kolonije bit će organizirana uskoro i sve informacije o  tome kao i radovima možete pratiti na stranici https://www.facebook.com/pages/Youth-Art-Movement/481955878627291 kao i na stranici NGO Youth Power.

Youth Art Movement čija je jedna od aktivnosti likovna kolonija u Blagaju nastavlja se tokom čitave godine te umrežava umjetnike iz BiH, regije i inostranstva te doprinosi urbanoj kulturu grada Mostara i njegove oklice. Slijedeća akitvnost je umjetnički koncept „City of lights“ koji će se održati između 19. I 21. Augusta.

Projekat je podržala Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Partneri  projekta su : Vijeće mladih Grada Mostara i Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru.

tačno.net
Autor/ica 4.8.2015. u 13:59