UZ IZLOŽBU NADIJE FAZLIĆ U CENTRU ZA KULTURU OPSESIVNA ZAVIČAJNOST

tačno.net
Autor/ica 1.10.2016. u 15:20

UZ IZLOŽBU NADIJE FAZLIĆ U CENTRU ZA KULTURU OPSESIVNA ZAVIČAJNOST

U galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba likovnih radova mostarske umjetnice Nadije Fazlić. Predstavila se sa nekoliko radova u 3D Artu i sa obiljem dokumentarne građe koja uvjerljivo govori o njenim zaista impresivnim rezultatima koje je postigla u Australiji gdje živi i djeluje. Već na prvoj destinaciji u Švajcarskoj,  nakon napuštanja rodnog grada zbog ratne kataklizme, u kojoj je boravila tri godine, uspjela je dobiti prvu nagradu tako da je to u stvari referentna tačka od koje počinje njena uzlazna profesionalna staza.

U Australiji doživljava opotpunu afirmaciju osvajajući niz priznanja.  Najveću satisfakciju doživila je u trenutku kada joj je Škola lijepih umjetnosti u Sidneju dodjelila priznanje “Unikatni master trodeimenzionalne umjetnosti Australije.”

Na otvaranju izložbe o radovima je govorio Zlatko Serdarević koji je  akcentirao specifičnost tehnike kojom se autorica bavi,  motivsku razuđenost i nivo likovnosti.

nadija otvaranje 2

– Nadijine slike  rađene u 3D Artu su magično privlačne jer daju utisak prostora i poput skulpturalnih formi uokviruju tretirane motivske izraze. Umjetnica koristi gips, kožu i platno kao podlogu koju vješto koloriše. Senzibilna i puna ekspresije nastoji hiperrealizmom uhvatiti trenutak stvarnosti, zarobiti ga i dotači sve zvukove i boje koje uspijeva svojim čulima apsorbovati. Slike preko istaknutih simbola nude poruke , premda se na prvi pogled doimaju kao puki refleksi stvarnosti i zabilježene pulsacije života, kazao je Serdarević.

Dodao je das u njene slike protkane našom tradicijom i specifičnostima Bosne I Hercegovine, ali da isto tako njen bogati opus sadržai slike sa motivima Australije. Nadija je i veoma angažovani humanista što je posvjedočila nizom primjera. Jedan dokument iz njene bogate arhive otkriva značajan detalj. “United visual& Performing Arts Fairfield INC” dodjelio joj je 2000. godine priznanje u kome stoji:

“Kojim se Nadija Fazlić  pohvaljuje kao znamenita osoba i vrhunski profesionalac u svom već odabranom polju umjetnosti edukacijom koju je stekla u Italiji kod najznamenitijeg slikara XX vijeka Giannija Belitta. Svojim dosadašnjim zalaganjem i slikama opravdala je veliki talenat u 3D umjetnostima. Velika nam je čast imati  umjetnicu Nadiju Fazlić kao počasnog člana našeg udruženaj umjetnika.”

Do sada je primila 18 prvih, tri druge i jednu treću nagradu na prestižnim izložbama u Australiji.

tačno.net
Autor/ica 1.10.2016. u 15:20