Svečanost u Narodnom pozorištu Mostar: kultura ne spava nikad

tačno.net
Autor/ica 19.11.2016. u 11:29

Svečanost u Narodnom pozorištu Mostar: kultura ne spava nikad

U Narodnom pozorištu Mostar posebnom svečanošću obilježeno je 67 godina rada i 65 godina kako je otvorena zgrada ovog pozorišta. Bila je to prva namjenski građena teatarska zgrada u Bosni i Hercegovini poslije Drugog svjetskog rata. Svečanost je održana pod motom “Umjetnost teatarske igre” – glumački ansambl Narodnog pozorišta Mostar je kroz likove predstavnika različitih nivoa vlasti – od kantona, grada, direktora i umjetničkog direktora Narodnog pozorišta Mostar, predstavnika sindikata i Upravog odbora, kao i predstavnika onih koji su bili tu 1951. godine kada je zgrada svečano otvorena –  na duhovit način progovorio o problemima s kojima se svakodnevno susreću. Tako su podsjetili i da zgrada NPM-a nije obnavljana 40 godina; da glumci često nailaze na neshvatanje društva da je glumačka profesija nešto više od posla i zanimanja; da umjetnost donosi slobodu; da političari kulturi možda i nisu skloni i da im nije prioritet, ali nikada nije kasno da se zapitaju kakvo je to društvo i u šta se pretvara ako se navikava živjeti bez duhovnosti. Publici su na kraju sa scene poručili: “Pozorište je bilo prije nas, a biće i poslije nas. Slavite kulturu svaki dan i noć. Kultura ne spava nikad.“

U muzičkom dijelu programa nastupili su učenici Rock School Mostar Karla Lozančić i Ivan Zovko. Program obilježavanja jubileja održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko – neretvanskog kantona. Također se zahvaljujemo našim partnerima Gradu Mostaru, Vladi Hercegovačko – neretvanskog kantona i Gradnji d.o.o. Mostar.

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru zvanično je osnovana i počela sa radom 28. 11. 1949. godine u sali radničkog društva “Abrašević”. Tom prilikom je premijerno izvedena predstava “Noć u Globukom” slovenačkog pisca Mateja Bora, u režiji Safeta Pašalića, prvog upravnika Pozorišta. Svečano otvorenje nove zgrade Pozorišta je bilo 17. 11. 1951. godine premijerom “Hasanaginice” Alekse Šantića u režiji Svete Milutinovića. Na otvorenju Narodnog pozorišta, upravnik Safet Čišić između ostalog je rekao: “Od danas kada naše Pozorište stiče svoj dom, mi ćemo se truditi da opravdamo očekivanja i ljubav svojih gledalaca, da Pozorište bude zaista narodno i da se što prije afirmiše kao visoko kulturna ustanova”.

Sljedeći program u Narodnom pozorištu Mostar je u ponedjeljak, 28.11. u 20 sati, kada će u “Studiju 64” glumac, poeta i boem Miodrag Miki Trifunov izvesti muzičko scenski performans “Svjedok”. Ulaznice su u prodaji – cijena je 7 KM (3,50 KM s popustom), pa s obzirom da su u “Studiju 64” samo 64 mjesta, na vrijeme osigurajte svoju ulaznicu.

tačno.net
Autor/ica 19.11.2016. u 11:29