Sletio prvi avion Eurowingsa u Mostar

C.V.
Autor/ica 16.5.2018. u 13:53

Sletio prvi avion Eurowingsa u Mostar

Foto: Starmo

Prvi avion njemačke kompanije Eurowings sletio je u srijedu oko 10 sati na mostarski Aerodrom, označivši time dugo najavljivani početak redovnih linija tog avio-prevoznika sa Aerodroma Mostar ka destinacijama u Njemačkoj – Dűsseldorfu i Stuttgartu.

Podsjećanja radi, ugovor sa njemačkim Eurowingsom potpisan je krajem oktobra prošle godine, nakon što je Mostar pobijedio u online glasanju te kompanije za novu destinaciju Eurowingsa u ljetnom redu letenja. Mostar je osvojio prvo mjesto ispred italijanskog grada Trapanija, te irskog Shannona, zahvaljujući ponajviše glasovima mostarske dijaspore razasute širom svijeta.

Nakon što je u srijedu avion, koji je u Mostar stigao iz Dűsseldorfa, sletio na mostarski Aerodrom, u VIP salonu Zračne luke upriličen je prijem i konferencija za medije.

“Ono što bih molio je da svi zajedno podržimo ovu liniju, da zamolim građane Grada Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine da putuju ovom linijom, da koriste ovu liniju. Kako su glasali za ovu liniju, tako da je i koriste”, rekao je uz ostalo obraćajući se prisutnima direktor Aerodroma Mostar, Marin Raspudić. On je podsjetio da je nedavno Mostar dobio i redovnu avionsku liniju hrvatske kompanije Croatia Airlines ka Zagrebu.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je ustvrdio da se radi o jednom novom početku, novoj eri razvoja, posebno turističkog, Mostara i regije Hercegovine. Izrazio je uvjerenje da će ovo doprinijeti ostanku mladih ljudi na ovim prostorima. “I ono što je vrlo lijepo reći da u Gradu Mostaru nije bilo političkih neprilika oko ovog projekta i ovakvih projekata, što znači da želimo svi da bolje živimo, da više radimo i da imamo puno bolje uslove”, rekao je uz ostalo Bešlić.

Kapetan leta Eurowingsovog aviona, koji je sletio na mostarski Aerodrom, Michael Schaub se zahvalio zvaničnicima na Aerodromu i vlastima na pomoći da se realiziraju letovi za Mostar. “Podrška od vlasti bila je sjajna, bez te podrške ovaj let ne bi bio moguć”, rekao je Schaub. On je najavio da će u sljedećih nekoliko dana biti otpočeta i linija iz Stuttgarta za Mostar.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg rekao je kako je uspostavljanje redovnih linija za Njemačku sa mostarskog Aerodroma rezultat sinergije – zajedničkog djelovanja vlasti, građana i medija.

“Vlada je prošle godine počela davati subvencije. Postigli smo sporazum sa Gradom i Aerodromom ove godine o subvencioniranju troškova pružanja usluga, dolaska niskotarifne kompanije Eurowings. Prošle godine smo dali 300 hiljada iz kantonalnog budžeta, ove godine 500 hiljada. Za period 2019. – 2023. Dat ćemo dodatna finansijska sredstva”, rekao je uz ostalo Herceg.

Medijima su se još obratili i ministar saobraćaja i veza HNK, Stjepan Krasić, te Nazif Nezirić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i zaštite okoline, Ajdina Teletovića.

U svom obraćanju Nezirić je naglasio da je Hercegovačko-neretvanski kanton najznačajniji turistički region u kojem se ostvaruje trećina svih noćenja u Federaciji BiH, pri čemu više od 80% ostvarenih noćenja čine noćenja inostranih gostiju. „Međutim, naši su potencijali i kapaciteti znatno veći i cilj nam je što skorije ih u potpunosti iskoristiti“, kazao je Nezirić naglašavajući da je turistički sektor na čelu s Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša bio više nego zainteresovan za bolju saobračajnu povezanost hercegovačko-neretvanskih destinacija s emitivnim tržištima.

StarMo

C.V.
Autor/ica 16.5.2018. u 13:53