“Sedam strahova” povezuje stolačke srednjoškolce

tačno.net
Autor/ica 30.5.2015. u 17:48

“Sedam strahova” povezuje stolačke srednjoškolce

U ponedjeljak, 1.6.2015. godine, u stolačkoj Srednjoj školi gostovat će istaknuti bosanskohercegovački književnik Selvedin Avdić, autor romana “Sedam strahova”. Avdićevo gostovanje odvija se u sklopu stolačkog književnog kluba, vannastavne sekcije u kojoj zajedno učestvuje oko 30 učenika i učenica koji nastavu inače pohađaju u dvije različite smjene i rade po različitim nastavnim planovima i programima. Na prethodna tri sastanka kluba, učenici su čitali i tumačili Avdićev roman, a sada će imati priliku da o njemu razgovaraju sa autorom i tako saznaju više o njegovom nastanku te o procesu i smislu pisanja i stvaranja književnosti uopće. Književni klub zajednički vode Jasminka Pitić, profesorica bosanskog jezika i književnosti, i Anđelka Raguž, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Govoreći o značaju ovog projekta, mr. sc. Pitić je rekla:

“Radionicu smatram značajnom iz više razloga. Pored edukativnog dijela ujedno je i prva zajednička radionica nastavnika i učenika obje smjene, što je svakako ogroman korak u našem postratnom školskom sistemu. Iščitava se i analizira roman koji tematizuje rat, stradanje, postratno društvo, otvara se dijalog kao preduslov za prevazilaženje sukoba, podjela, predrasuda, svih negativiteta koji prate podijeljeno školstvo. Zanimljiva je činjenica da su učenici jako zainteresovani za ovakve tipove radionica, te pokazuju zrelost, želju za učenjem, za upoznavanjem drugih učenika iz svoje škole, i iz regiona, što je dobar pokazatelj napretka bh društva. Mladi Stočani pokazali su svoj kosmopolitski duh, shvataju svijet u kojem žive, spremni su ga prihvatiti i učiniti boljim. Ovako odgovrni i zreli tinejdžeri trebaju biti prototip za naše društvo, za naš zajednički napredak.“

Stolački književni klub osnovan je u sklopu projekta Line – literatura za interkulturalnu edukaciju, kojeg zajednički provode Fondacija Mak Dizdar (Sarajevo/Stolac), Centar za kreativno pisanje (Zagreb) i Užička književna republika (Užice). Pored Stoca, književni klubovi osnovani su u još pet gradova u regionu (Sarajevo, Zagreb, Rijeka, Užice, Beograd), a na njima se proučavaju djela savremenih pisaca koji nisu zastupljeni u nacionalnim nastavnim planovima (Selvedin Avdić, Almir Kaplan, Nebojša Lujanović, Tanja Mravak, Rada Lazić i Dragana Marjanović). Na čitateljskim klubovima voditelji educiraju učenike i učenice o savremenoj književnosti te načinima na koji ona može služiti za kritičko preispitivanje društvene zbilje. Nakon kompletiranja ciklusa radionica književnih klubova, svi autori i učenici još jednom će se sastati u septembru ove godine u Stocu u sklopu književnih susreta Preko rijeka.

Fondacija Mak Dizdar projekat LINE provodi u sklopu inicijative “Dijalog za budućnost” koju implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 30.5.2015. u 17:48