SDP: “Pozivamo gradonačelnika Mostara da opozove skup potpore hrvatskim uznicima u Haagu”

tačno.net
Autor/ica 24.5.2017. u 12:40

SDP: “Pozivamo gradonačelnika Mostara da opozove skup potpore hrvatskim uznicima u Haagu”

“Suočeni sa viješću da se u Mostaru priprema “Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Haagu” na kojem će, između ostalih, nastupiti i Marko Perković Thompson, ne možemo a da ne reagujemo.

Naime, u vremenu kad značajan dio antifašističke Evrope zabranjuje koncerte pomenutom pjevaču zbog neofašističke ikonografije, sadražaja pjesama i cjelokupne atmosfere na njegovim koncertima zagovornici evropskog puta i promotori sebe kao lidera tog puta istovremeno se pojavljuju kao organizatori neofašističkog orgijanja pod Bijelim Brijegom u Mostaru. Taj isti stadion i grad u kojem se nalazi pamte slične skupove i njihove posljedice. Bile su bolne i krvave. I danas se sa njima susrećemo na svakom koraku u Mostaru.

Ako u istom kontekstu posmatramo nedavno javno i strastveno pjevanje istih pjesama i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te izjavu ambasadora Hrvatske u BiH da ovdje još nije završen posao kako su ga završili u samoj Hrvatskoj, jasno je da sva ova dešavanja nisu samo puka slučajnost. Uz to, u isto vrijeme na veliko se ponovo otvara priča o takozvanom Groblju mira u okolini Mostara. Nama to sve neodoljivo liči na vrijeme devedesetih kad se ustoličavala tzv Herceg Bosna. Sve to rezultira ogromnim nemirom u gradu i osjećanjem straha kod velikog broja građana.

Prepoznajući pojave, a zabrinuti za budućnost grada tražimo da Gradonačelnik Ljubo Bešlić prihvatajući Evropske norme ponašanja donese odluku kao i brojne njegove kolege iz Evrope i zabrani održavanje ovog skupa pod Bijelim Brijegom. U protivnom ne preostaje nam ništa drugo nego pozvati građane na kontra skup, na skup potpore pravdi, istini i antifašizmu”, stoji u saopćenju GO SDP BiH Mostar.

tačno.net
Autor/ica 24.5.2017. u 12:40