SDP BiH neće podržati novu trasu kroz Blagaj jer je najlošije rješenje i klasična podvala tajkuna iz SDA

tačno.net
Autor/ica 21.1.2017. u 10:37

SDP BiH neće podržati novu trasu kroz Blagaj jer je najlošije rješenje i klasična podvala tajkuna iz SDA

Dana 20. januara 2017. godine u Blagaju je održana tribina na temu „Trasa Koridora 5c kroz mostarsku kotlinu“. SDA Mostar, u saradnji sa rukovodstvom JP Autoceste FBiH, pokušala je još jednom izmanipulisati stanovnike južno od Mostara nastojeći da opravda i prikaže ponuđenu trasu kao opšte prihvatljivu.

Mi u SDP –u Mostar smatramo, a ispostavilo se i većina stanovnika južno od Mostara, da je ponuđena trasa, koja ide svojim značajnim dijelom preko poljoprivrednog zemljišta i jako blizu turističkih destinacija, nerealana i neopravdana kao i da značajno ugrožava život lokalnog stanovništva u ekološkom, egzistencijalnom i svakom drugom obliku.

Nakon jako žučne rasprave građani su projekat u potpunosti odbacili kao moguće rješenje, uz zahtjev da se uradi druga trasa  koja bi išla obodom Podveležja.

I ovom prilikom želimo naglasiti da je „Koridor 5c“ nesumnjivo projekat od opšteg značaja za sve građane Bosne i Hercegovine, a samim tim i lokalne zajednice, međutim njegova trasa ni u kom slučaju ne smije ugroziti i dovesti u pitanje kvalitetu života i egzistenciju lokalnog stanovništva jer infrastruktura se gradi zbog građana, a ne protiv građana.

Ne vidimo niti jedan opravdan razlog da se stara trasa, a koja je usvojena i prošla parlamentarnu proceduru i za koju postoji saglasnost lokalne zajednice, izmijeni lošijom varijantom i uz fantomsku i lažnu priču o uštedama. Iz tog razloga opravdano sumnjamo da se iza cijele priče i manipulacije sa trasom krije lični interes lokalnih SDA-ovih tajkuna.

Nadamo se da će prilikom izrade nove trase odgovorni voditi računa o interesima lokalne zajednice i ponuditi rješenje koje bi bilo prihvatljivo svim zainteresovanim stranama. SDP BIH će,  kao i uvijek do sada, biti glas građana i štititi njihove interese svim dozvoljenim sredstvima, bilo kroz parlamentarnu borbu ili građanskim aktivizmom.

tačno.net
Autor/ica 21.1.2017. u 10:37