REUF BAJROVIĆ: HDZ Stolac je mafijaška organizacija, a Čović razmišlja na mafijaški način

tačno.net
Autor/ica 12.10.2016. u 09:37

REUF BAJROVIĆ: HDZ Stolac je mafijaška organizacija, a Čović razmišlja na mafijaški način

Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović ističe da je zadovoljan izbornim rezultatom svoje političke partije.

„Za stranku koja postoji tek nešto više od tri mjeseca rezultat je dobar, i jedina smo stranka ljevice uz SDP koja ima načelničko mjesto i dvocifren broj vijećnika.

Smatramo da je ovo jedan izuzetan korak ka budućem etabliranju Građanskog saveza kao relevantne političke snage, u koju će slobodni građani, ljudi iz NVO sektora i svi oni koji smatraju da se potrebno anagažovati, moći da se uključe”, kaže Bajrović.

Govoreći o situaciji u Stocu, nakon što su u toj općini prekinuti izbori, Bajrović naglašava da je HDZ Stolac jedna mafijaška organizacija, koja koristi priču o Hrvatima i hrvatstvu da bi prikrila sve ono što su uradili od Dretelja pa do danas.

Napominje da GS daje punu podršku Inicijativi za Stolac.

“Imamo svoje ljude na toj listi i u potpunosti ih podržavamo. Osuđujemo incidente koji su se desili te pokušaje izborne krađe koja je nepobitno postojala.

OIK Stolac se očito kompromitovao i zato izbore treba provesti pod međunarodnom supervizijom”, naglašava Bajrović.

On kaže i da je izrazito negativno ono što je predsjednik HDZ-a rekao u Stocu, nazvavši Stolac hrvatskom teritorijom te istakao da je i sama posjeta zvaničnika Hrvatske loša jer je ona pokazala da u Hrvatskoj postoji kontinuitet “tuđmanskog” odnosa prema BiH, gdje postoje teritorije u koje Hrvatska može da uđe kako hoće, na isti način kako je tenkovima uzlazila 1993.godine.

Bajrović kaže da stranke iz Sarajeva, koje čine vlast, na to nisu reagovale adekvatno.

Govoreći o izborima u gradu Sarajevu, Bajrović kaže da je „sasvim legitimno tražiti opoziv u vezi kandidata koji je pobijedio za načelnika u općini Centar, jer on neće imati podršku iz Općinskog vijeća kojeg u većini čine predstavnici ljevice“.

„Mi čekamo, u Kantonu Sarajevo, inicijativu Naše stranke koja je ostvarila dobar rezultat, da se izjasne da li su spremni prepustiti vlast SDA ili su spremni da se bore u cilju okupljanja antinacionalističkih stranaka koje u svim vijećima, osim možda u Novom Gradu, mogu okupiti većinu bez SDA, te da se onda bira Gradsko vijeće, koje će omogućiti da se bira gradonačelnik koji nije iz SDA”.

Bajrović u tome smislu ne isključuje ni nezavisnog kandidata.

Dodao da je odgovornost na Našoj stranci, jer imaju rezultat te da je sada vrijeme da se poduzmu konkretne mjere.

Bajrović smatra da lične razlike, koje su puno veće od ideoloških kada su u pitanju stranke ljevice, ne smiju biti prepreka za ujedinjenje ljevice, jer će izbori 2018. biti isti kao ovi ukoliko ne dođe do ujedinjenja.

Govoreći o ishodu izbora u Srebrenici, Bajrović naglašava da je rezultate referenduma dočekao sa građanima u Srebrenici.

“Smatrao sam da nije moralno da ne budem tamo i da sa tim narodom ne podjelim posljedice toga”, kaže Bajrović.

Mišljenja je da je izlaznost povratnika bila jako loša, iz razloga što je vladao strah i teror te da su izbori u Srebrenici morali biti odgođeni.

Bajrović se osvrnuo i na neodržavanje izbora u Mostaru. Istakao je da HDZ u Mostaru ne želi izbore i da Čović razmišlja na mafijaški način.

“On ima gradonačenika Mostara i ne želi izbore, te zauzvrat traži podjelu Federacije na dva dijela i dok se na to ne pristane on neće dozvoliti da se izbori u Mostaru održe, što je više nego jasno“, zaključio je Bajrović.

(Vijesti.ba)

tačno.net
Autor/ica 12.10.2016. u 09:37