Radnici Aluminija blokirali magistralni put M17

tačno.net
Autor/ica 9.7.2019. u 12:09

Radnici Aluminija blokirali magistralni put M17

Radnici su uglavnom smireni, ali nisu optimistični kada je riječ o nastavku rada Aluminija koji bi večeras u ponoć mogao ostati bez struje. Kako kažu, neće deblokirati cestu dok ne dobiju garanciju za dotok električne energije.

S radnicima je i rukovodstvo kompanije predvođeno direktorom Draženom Pandžom koji nije optimista jer se struja mora osigurati do 14:01 sati.

“Sudeći da mi tokom dana nećemo riješiti problem u vezi s električnom energijom, bojim se da će se desiti najgori scenarij – gašenje Aluminija. Ne vjerujem da se išta novo može uraditi ili da će se desiti nešto dramatično u sljedećih nekoliko sati”, rekao je Pandža za Klix.ba.

Kako je rekao, radnici blokadom artikuliraju nezadovoljstvo, a vozači koji su ostali zarobljeni na cesti nisu krivi za ovu situaciju.

“Ko je prava strana koja bi kupila Aluminij to trebate pitati Vladu FBiH, Vladu Hrvatske i male dioničare”, rekao je Pandža.

Vozači putničkih automobila koriste zaobilazne puteve, dok su kamioni zarobljen jer se ne mogu okrenuti. Radnici propuštaju policiju i vozila Hitne pomoći.

Podsjećamo, pregovori Vlade Federacije BiH i Glencorea o spašavanju mostarske firme Aluminij su propali na jučerašnjem sastanku. Kako je rekao ministar Džindić, došlo je do promjene stajališta Glencorea nakon što su ponudili da sufinansiraju struju 50 eura po megavat satu.

Kako je zaključeno u ponedjeljak, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja razgovore s potencijalnim investitorima.

Više na klix.ba

tačno.net
Autor/ica 9.7.2019. u 12:09