Premijeru Nermine Nikšiću i kriminalni tragovi se moraju pratiti!

tačno.net
Autor/ica 30.5.2014. u 15:31

Premijeru Nermine Nikšiću i kriminalni tragovi se moraju pratiti!

Piše: Mr Milan Jovičić dipl.ing.el. / bivši radnik Aluminija /

„Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju„ rekao bi naš stari dobri i mudri narod. Isto tako, radi naše  javnosti, ali ko nju ferma iz vlasti ili zašta je ista zainteresirana, kada se sve ove priče godinama prepričavaju i ponavljaju kao priče papagaja. Društvo i država su nam totalno u močvarnom ambijentu, sa  memlom  i truleži, te kao takvo može samo da meditira do svoga konačnoga uništenja. Postojeće vladajuće strukture vlasti, da li svjesno ili nesvjesno, ali svakako diletantski i sa lošim sopstvenim porivima angažovano utiču na stvaranjem takvoga ambijenta, jer u istome  mogu iznaći svoje duže ili trajno utočište na vlasti ili sa vlasti i enornim primanjima. Dok se građanstvo i njihovi potencijalni glasači totalno ne ogole i neraspamete, ovi vlastodršci hitaju da ostvare svoj plijen i moguće dobiti na veoma perfidan i netransparentan način svoga djelovanja.

Ukoliko bih istinski i dalje lansirao našoj nezainteresovanoj javnosti bilo kakve priče o ovome „Hercegovačkom divu„ ili mostarskom privrednome gigantu tzv. Aluminiju, trenutnom i najvećem gubitašu, bilo bi nespojivo sa svom silnom glorifikacijom, veličanjem i slavopojkama i veoma uspješnom menadžerskom kadru, koji se upravo nalazi u procesu metastaze poradi akutne unutrašnje sopstvene truleži stvarane i nataložene godinama prikrivenoga kriminalnoga  djelovanja, jer se i postavlja ozbiljno pitanje kako se preko noći mogu generisati ogromni gubici u poslovanju tako pompezne firme..

Vjerujem da će i sljedeći citat iz pisma sindikalistima Aluminija od strane premijera Nermina Nikšića dovoljno ukazati na neke morbidne uzročnike kanceroznoga tkiva ove firme: „Dakle, molim Vas i sve ostale koji uporno tvrde kako je razlog za gubitak ‘Aluminija’ isključivo cijena struje, da prestanu obmanjivati javnost jer je evidentno da cijena struje nije isključivi uzrok stanja u kojem se nalazi mostarski kombinat, te da ni nezakonita odluka Vlade FBiH kojom bi se struja isporučivala prema cijenama koje smisli neko u ‘Aluminiju’ d.d. opet ne bi, naprasno bez drugih mjera, donijela oporavak i stabilizaciju firme“.

Godinama se u ovoj firmi pjevušila ista melodija tzv. „struja i samo struja„ kako bi se obmanjivala javnost, pa i određene strukture vlasti koje su isto tako odgovorne za stanje i ponašanja ovih kriminalaca u firmi, iako istinski niti 18 godina poslije Dejtona, kao vlasnici sopstvenoga kapitala nisu nikada niti mogli priviriti a kamo li ući na kapije firme zvane Aluminij u Mostaru. Za to vrijeme su miševi i glodari u firmi ispredali i pjevušili već svoju naznačenu i omiljenu pjesmicu, koja je godila njihovim čulima i nesluhu neodgovornih vlastodržaca, raznih kriminalno – nacionalističkih elemenata, kako bi se mogla do krajnjih granica realizirati i diskriminacija radnika na nacionalnoj osnovi.

Evo, upravo sada u svome navedenom pismu premijer Nikšić i dalje piše sindikalcima: „Očekujem da će nadležni pravosudni organi prioritetno analizirati nalaze Financijske policije i hitno reagirati kako bi se procesuirali odgovorni za taj kriminal“.

U svome pismu premijer Nermin  Nikšić naglašava: „Dok se kralo šutjeli ste!“ što mi je lična istinska i moralna neizmjerna satisfakcija i priznanje, jer sam jedan od rijetkih osoba i stručnjaka iz ove firme, koji nije šutio već  godinama argumentovano ukazivao na sve propuste i prljave radnje i rukovodstva i firme kao cjeline, kao i neozbiljnoga odnosa i ponašanja pojedinaca iz vlasti.

Međutim, kriminala i kriminalaca je i suviše, pa i sam premijer Nikšić i njegov ministar Trhulj su se kao karike kriminalnoga lanca pouzdano i svjesno upregli u cjelovito kriminalno kolo u vezi ove aluminijske afere.Ma koliko se štitili parlamentarnim odlukama, kao nasljednici ujdurme i nezakonite diobe državnoga kapitala, koju je započeo i dobro unovčio za sopstveni interes i rahmetli Hadžipašić /o mrtvima samo dobro /, ovaj dvojac je tamo i nastavio i isti su našli i sebe u ovome serviranome kolaču, a naći i sebe je karakteristika i odlika svih naših kriminalno korupcionaških elemenata, koji nas i dovode do ovakvih situacija i sudskih procesa.

Upravo i naša  tužba radnika srpske nacionalnosti i nekih drugih, jednoga broja nepodobnih Hrvata i Bošnjaka , koji su totalno diskriminisani od svih navedenih nacionalističkih rukovodnih struktura u firmi, od Brajkovića do Bradvice i inih, kao i njihovih saučesnika u vlasti sa premijerom Nikšićem i ministrom Trhuljem, čekati će i godinu dana da se aktivno sudski organi pozabave i ovom problematikom. Njihovi očigledni i svjesni neposredni postupci u namjernoj diskriminaciji izbacivanjem ovih radnika iz spiskova zaposlenika ove firme, kao i meritornih i sasvim legalnih i legitimnih potencijalnih učesnika u diobi dionica iz nenomiranoga kapitala od 44%, kojega je i nezakonito i tako drsko ista ova Vlada Federacije i njen premijer bacila na trpezu glodarima i aždajama u firmi Aluminij, kako bi je kao izgladnjela strvina međusobno izdjelila, te kako bi kao dioničari imali isključivo pravo u daljem učešću upravljanja firmom, izborom nadležnih organa i mogućnostima piskaranja i dogovaranja sa Vladom i njenim premijerom.

Zašto se taj isti kriminizirani premijer Nermin Nikšić  iz svite boraca  „za državu i čovjeka„ nikada nije, radi javnosti, oglasio i sa svojim stavovima po pitanju radnika srpske nacionalnosti i njihove eliminacije / preko 713  radnika /, shodno svome pismu i odgovorima ovim diskriminatorskim  nacionalističkim elementima iz sindikata i rukovodstva firme Aluminij.

Kako dalje u svome pismu sindikalistima premijer Nikšić savjetuje i rukovdstvu firme: „Bez obzira na to, insistiram da aktualno rukovodstvo ‘Aluminija’ d.d. Mostar iskoristi svoje ovlasti i raskine takve ugovore, ne čekajući pravosudne organe da urade svoj dio posla. Nikom nije potrebna sudska presuda da shvati štetnost ugovora kojim, primjerice, ‘Aluminij’ d.d. Mostar plaća struju privatnoj firmi koja se nalazi unutar kruga ovog poduzeća i koja ostvaruje višemilijunsku dobit, dok taj isti ‘Aluminij’ d.d. iskazuje gubitak!? O nabavkama sirovina koje se plaćaju po tri puta većim cijenama od onih koje nude drugi potencijalni opskrbljivači da ne govorim„.

Tako licemjerno i sramno veli ovaj pravnik i poslušnik svoga mentora, da nikome nije potrebna sudska presuda, ali ipak dozvoljava i očekuje sudsku odluku na tužbu ovih radnika srpske nacionalnosti, iskazujući na taj način i istinsku pripadnost svojoj kvazisocijaldemokratskoj opciji koja podržava i rabi mutnoetičnost svoje stranke, koristeći i svu otetu imovinu svoje prethodnice sestre tzv. SKJ, ali sa sasvim izblijedjelim crvenkastim dresovima. Sa takvim pozicijama i svojim drskim postupcima i sami se mogu i dalje ponašati kao saučesnici i to veoma deklarisani i svih ovih diskriminatorskih nacionalističkih čimbenika i pojedinaca, kao i cjelovitoga rukovodstva firme Aluminija.

Da li se nazire kraj ovome već poodavno požutjelom lišću ili ćemo zaista morati sačekati i listopadske dane, kako bi ih konačno počistili i otpremili na deponiju otpada, bez povratka sa  prljavim  tragovima.

Zašto im dozvoliti da i dalje koriste svoje nelegalne pozicije ugovaranja i dogovaranja sa mnogim stranim firmama, a sve u cilju prikrivanja i posušivanja nalaza kriminalnih radnji u firmi, a gubitke možda pokriti iz nekih njihovih za javnost nedokučivih prljavih izvora finansiranja ili prelivanjem sredstava ili dobiti od monopolističkih firmi poput Elektroprivreda i Telekoma, opet sve  sa ledja naših građana i njihovih povećanih davanja za razne vidove potrošnje i korištenja usluga istih.

Ako to već neće raditi aktuelna vlast, ništa drugo i ne preostaje našim građanima, već da pomno i u kontinuitetu prati sve tragove ovih pogubnih i drskih  glodara iz našega ljudskoga okruženja, do njihove konačne deretizacije ili preventivne dezinfekcije, kako im i tehnički mandat ne bi omogućio totalnu cirkusijadu njihovoga javašluka.

tačno.net
Autor/ica 30.5.2014. u 15:31