Premijera predstave “O nježnosti” u Pozorištu lutaka Mostar

tačno.net
Autor/ica 16.1.2020. u 09:48

Premijera predstave “O nježnosti” u Pozorištu lutaka Mostar

Premijera predstave “O nježnosti”, autorice i rediteljice Ines Pašić, održati će se u Pozorištu lutaka Mostar, u četvrtak, 16. januara, u 19 sati.

“Nježnost je svijest o onom čudesnom, skrivenom u svakodnevici. To je moć koja topi najhladnija srca, smiruje najžešće oluje i zacjeljuje najdublje rane. Nježnost prolazi kroz zidove koji nas dijele i osvjetljava put ka našem zajedničkom korijenu… onome koji nije podložan hirovima vremena i prostora. Nježnost je duboka potreba davanja i primanja onog najljepšeg u nama. Nježnost je način komunikacije koji nam izoštrava sluh i oplemenjuje naše postupke i riječi”, riječi se rediteljice Ines Pašić.

„O nježnosti” je splet scena iz života viđenih iz ugla koji nema ambiciju da donosi sudove ni o komu i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune “malih i velikih” sukoba i proturječnosti humoristične i poetske prirode. Svi ti momenti, iako različiti, imaju nešto zajedničko. To je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo.

Scenske tehnike kojima se glumci služe su tjelesne i ritmičke figure, pantomima i animacija predmeta. Muzička podloga je važan elemenat koji snaži scenski sadržaj.

U vrijeme velikih tehnoloških dostignuća mnogi umjetnici imaju potrebu vratiti se iznimnoj jednostavnosti. Ta potraga za suštinskim u zahtjevnoj lutkarskoj i glumačkoj igri je metafora potrage za onostranim u svima nama. Otkriti moć nježnosti i svu njenu duhovnu snagu posebno je iskustvo koje mijenja svijet mijenjajući shvatanje o njemu. Pretočiti tu ideju u scensku igru je izazov koji predstava „O nježnosti” želi istraživati i podijeliti sa publikom. (Ines Pašić)

Predstava je pogodna za sve uzraste – djecu i odrasle.

Prva repriza predstave “O nježnosti” autorice Ines Pašić je u nedjelju, 19.01.2020. u 11h.

Abrašmedia

tačno.net
Autor/ica 16.1.2020. u 09:48