Premijera predstave „Kisik“ u četvrtak 07.04. 2016. u 20 sati

tačno.net
Autor/ica 5.4.2016. u 11:06

Premijera predstave „Kisik“ u četvrtak 07.04. 2016. u 20 sati

Predstava Kisik, nastala u koprodukciji HNK Mostar i Mostarskog teatra mladih, bit će premijerno izvedena u četvrtak, 7.4. 2016. u 20h u HNK Mostar.

U predstavi Kisik, prema tekstu Ivana Viripajeva, igraju Jelena Kordić Kuret i Ivan Skoko a režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević dok je autor glazbe Husein Oručević.

Autor drame, ruski pisac mlađe generacije Ivan Viripajev jedan je od najzanimljivijih i u svijetu najizvođenijih autora novijeg ruskog dramskog pisma.

U Bosni i Hercegovini dosad nije izvođen tako da koprodukcijska predstava HNK Mostar i Mostarskog teatra mladih, nosi epitet i praizvedbe u državi.

Dramski kritičari njegov stil karakteriziraju i opisuju kao „frenetični spoj Tarkovskog i Tarantina“, a njegov se dramski svijet bavi mladom generacijom u globalnom selu.

U Kisiku, eksperimentu faktički lišenom fabule, Viripajev se upušta u igru s konvencijama i toposima – melodramska početna situacija predstavlja osnovu za niz asocijacija i imitacija.

To je prije računalna igra, s isjeckanom naracijom, nego drama – u svakom trenutku može nas prebaciti na prethodni ili sljedeći nivo.

Sve s ponavlja u nekoj vrsti dijaloga s Dekalogom – deset kompozicija, deset alegoričnih priča, deset pjesama bez izrazitog početka i kraja. U kontekstu tih pjesama su konflikt grada i predgrađa, 11. rujan, Bliski istok, globalizacija i mnoštvo drugih svjetskih i ruskih društvenih tema. Sadržaj je prezasićen hiperboliziranom formom, kaotičnom i frapantnom. Sam Viripajev tvrdi da je želio izokrenuti gledatelju ugao gledanja naopako i dovesti u pitanje aktualni vladajući diskurs.

Reprizna izvođenja predstave Kisik održat će se u petak i subotu, 08.04. i 09.04. u HNK Mostar u 20 sati.

Premijera predstave nije prodajna tako da se ulaznice mogu kupiti ili rezervirati za dvije reprizne izvedbe.

Ulaznice za građanstvo iznose 10 KM, dok su za studente i umirovljenike 5 KM.

Ulaznice se mogu rezervirati :

–           telefonom 063 317 348

–           putem Facebook stranica Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i HNK za studente, studenti za HNK

–           e-mailom: hnkmos@gmail.com

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.4.2016. u 11:06