Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović posjetio Mostar na Dan oslobođenja

tačno.net
Autor/ica 15.2.2017. u 12:47

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović posjetio Mostar na Dan oslobođenja

“Naša stranka Mostar obilježila je Dan oslobođenja Mostara simboličnom posjetom Muzeju Hercegovine i časom istorije u Spomen kući Džemala Bijedića. Članovima i simpatizerima Naše stranke u ovoj posjeti pridružili su se predsjednik Naše stranke Predrag Kojović i potpredsjednik Edin Forto.

Ovom prilikom željeli su pokazati da historijske teme treba prije svega koristiti u svrhu edukacije, bez upliva iste u dnevnu politiku i korištenja za ostvarivanje kratkoročnih populističkih ciljeva.

“Historijske institucije, kao najbolji čuvari znanja, imaju ogroman značaj u društvima kao što je današnja Bosna i Hercegovina. U vremenu kada svjedočimo vandalskim nasrtajima na spomenike, te relativiziranju fašističkih i antisemitskih ideja pojedinih ličnosti, važno je suprotstaviti se, ali i skretati pažnju na institucije i ljude iz historijske struke, koji nam govore istinu o prošlosti da bismo naučili kako hoditi u sigurniju i bolju sutrašnjicu. Bilo je ugodno razgovarati sa ljudima iz Muzeja Hercegovine i Spomen kuće, te pogledati izložbu i odslušati čas istorije, što bi bilo jako korisno i za mnoge kolege u Parlamentu”, kazao je Kojović.

Predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Irma Baralija kazala je da historija treba biti dostupna svima, te da je neophodno odvojiti posebne termine u muzejskim ustanovama kad bi njihova vrata bila otvorena za sve građane, odnosno sadržaji muzeja besplatni.

„Neophodno je poticati još bolju saradnju muzeja sa obrazovnim institucijama, učiniti ih eksternim učionicama naših osnovnih i srednjih škola, fakulteta. Samo znanje nas može osloboditi okova prošlosti“ kazala je Baralija.

Naša stranka Mostar zahvaljuje se kustosima i uposlenima Muzeja Hercegovine na profesionalnom i stručnom prijemu, te ugodnih sat i pol provedenih pod okriljem njihove institucije”, stoji u saopćenju Naše stranke.

tačno.net
Autor/ica 15.2.2017. u 12:47