Pobuna poniženih i gladnih: Hoće li Draganu Čoviću odzvoniti nakon Božića?

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 19.12.2013. u 08:33

Pobuna poniženih i gladnih: Hoće li Draganu Čoviću odzvoniti nakon Božića?

Analizirajući godišnji izvještaj za 2013. godinu Djed Božićnjak zaključit će da je Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH i jedan od najistaknutijih zaštitnika hrvatskih nacionalnih interesa bio poprilično zločest u protekloj godini.

Pa će sukladno tome, češkajući dugu sjedu bradu odlučiti da mu ove godine umjesto isplate pristiglih dividendi HT Eroneta i mostarskog Aluminija pred vrata male vile na adresi Buna B.B. Mostar ovoga Božića isporuči nekoliko stotina nezadovoljnih, obespravljenih i poprilično gladnih radnika.

Bez obzira vjerujete li u postojanje Djeda Božićnjaka ili ne,  čuda u zemlji poput Bosne i Hercegovine su ipak moguća.

Čudo veće čak i od Međugorskog ukazanja Djevice Marije konačno se dogodilo.

Građanska svijest  hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini  konačno se nakon dvadeset godina duboke hibernacije probudila.  Buđenje iz dubokog dugogodišnjeg zimskog sna uzrokovano je sve transparentnijim pljačkanjem vlastitog naroda pod dobro uhodanom principu zaštite nacionalnog interesa.

U samostalnoj organizaciji i naravno bez podrške politički kontrolisanih sindikata radnici preduzeća u stečaju Žitoprometa, Hercegovačke Radio-televizije, Sokola, Kapis Tomislavgrad, Hercegovina-gradnja te Šuma Herceg-Bosne najavili su 24.12.2013. godine u 12 časova proteste pod nazivom „Radnički Božić“ ispred pet do šest „u zavisnosti od stanja na tržištu nekretnina“ miliona vrijedne vile Dragana Čovića.

U saopštenju medijima radnici ovih preduzeća ističu da su se za ovaj korak odlučili zato što će najvjerovatnije završetkom stečajnog postupka njih oko 3500 izgubiti svoja radna mjesta, zato što nemaju nikakvu socijalnu i zdravstvenu zaštitu te što dalje implicira nemaju ni hljeba, a boga mi ni kruha kojim bi nahranili svoju djecu.

Na odgovor Dragana Čovića nije se dugo čekalo.

Vrsni neimar zbog čijih se građevinskih zdanja mijenjaju tokovi rijeka, vlasnik po zvaničnom imovinskom kartonu kuće vrijedne  5.000.000 KM uknjižene na zeta i kćerku, stana u Mostaru vrijednog 200.000 KM, dva stana u Hrvatskoj vrijedna 530.000 KM, vikendice vrijedne 500.000 KM, kuće u primorskom mjestu Podace vrijedne 320.000 EUR-a, a koju je, treba iskreno reći, kupio Čovićev penzionisani punac sa penzijom/mirovinom od 300 KM, vlasnik privatnih automobila u vrijednosti od 140.000 KM te nosilac ništa manje značajne titule rekordera među bh. političarima po broju istraga i krivičnih prijava podnesenih protiv njega, danas je preko svojih sindikalnih pijuna pokušao uticati i vršiti pritiske na radnike ovih preduzeća.

Tomo Bralić organizator protesta pod nazivom „Radnički Božić pred Čovićevom vilom“ u izjavi za portal klix.ba povodom svih pritisaka na radnike koji su se odlučili za protest izjavio je:

„Vidite da čelnici naših sindikata nisu smjeli ići u ovakav protest (ono što kažu, u glavu). Radnici su ucijenjeni i prijeti im se. Ako se sjećate, raniji predsjednik Sindikata Žitoprometa je zbog prijetnji počinio samoubistvo kao i još nekoliko osoba. Zamislite, izgubila se najava protesta od 13. decembra, a mi imamo ovjerenu kopiju da je sve zaprimljeno. No, mi nećemo odustati. Ima nas 50-ak radnika, a vjerujem da će doći i barem toliko građana. Protest je opet najavljen i bit će održan. Uostalom neka nas hapse pred kamerama.“

Postavlja se pitanje hoće li kritična masa obespravljenih i gladnih radnika biti „majorizirana“ i oslabljena klasičnim mafijaškim metodama ucjena i prijetnji ili će radnici uspjeti barem na trenutak narušiti prazničnu atmosferu u vili porodice Čović?

Iz povjerljivih izvora saznajemo da će radnici sukladno prazničnoj atmosferi ispred Čovićeve vile, uknjiženoj na zeta i kćerku, a cappella otpjevati i onu poznatu božićnu pjesmu Kiće Slabinca.

Hej, zvončići, zvončići, zvone cijelu noć
I ostaju u sjećanju što nikad neće proć
Hej, zvončići, zvončići, zvone na sav glas,
Kroz tihu noć, čitav kraj, zvone za sve nas.

A hoće li Draganu Čoviću odzvoniti nakon Božića 2013. godine ostaje nam da vidimo.

 

 

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 19.12.2013. u 08:33