Obilježena godišnjica formiranja Mostarskog bataljona

tačno.net
Autor/ica 17.9.2017. u 10:36

Obilježena godišnjica formiranja Mostarskog bataljona

Jučer su članovi Udruženja antifašista i boraca NOR – a iz Mostara posjetili Boračko jezero i Glavatičevo gdje je upriličeno obilježavanje 76. godišnjice formiranja Mostarskog partizanskog bataljona.

U prisustvu antifašista iz svih krajeva Bosne i Hercegovine evocirane su uspomene na vrijeme formiranja ove partizanske jedinice i njen ratni put, te položeno cvijeće na partizanska groblja na Borcima i Glavatičevu. Mostarski antifašisti položili su cvijeće i na spomenik podignut na mjestu pogibije Šaćira Palate, radnika, partizana iz Mostara koji je prvi poginuli borac Mostarskog bataljona.

Prisutnima su se obratili Ćazim Ćibo, predsjednik antifašista i boraca NOR – a Konjic, dr Bakir Nakaš, predsjednik SABNORBiH, general Mustafa Polutak, Sead Đulić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR – a Mostar i Salko Rizvić, preživjeli partizan, učesnik borbi na Boračkom jezeru 1943. godine.

Nakon polaganja cvijeća i evociranja uspomena na Boračkom jezeru, uz obavezni grah, nastavljeno je cjelodnevno druženje u odličnoj atmosferi.

Naredno okupljanje antifašista je u Stocu 22. oktobra kada će se obilježiti godišnjica oslobođenja Stoca od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

tačno.net
Autor/ica 17.9.2017. u 10:36