Novi slučaj smrti beba u Mostaru: Roditelji traže odgovornost, iz bolnice negiraju bakteriju kao uzrok

tačno.net
Autor/ica 18.9.2016. u 10:13

Novi slučaj smrti beba u Mostaru: Roditelji traže odgovornost, iz bolnice negiraju bakteriju kao uzrok

Sveučilišna klinička bolnica Mostar se, međutim, jasno oglasila o nemilom događaju preminulih beba, istaknuvši da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti.

“Zbog zaštite privatnosti nije opravdano da iznosimo bilo kakve podatke u javnost. Zdravstveni karton svakog pacijenta je privatna stvar te bez pristanka pacijenta ili staratelja ukoliko se radi o maloljetnim osobama, isti nemamo pravo iznositi u javnost, ali je sigurno da uzrok smrti nije bakteriološke prirode”, naveli su za Klix.ba iz SKB Mostar.

Dodaju također i da je riječ o hospitalizaciji na odjeljenju za neonatologiju, koje spada u visokorizična odjeljenja i na kome se liječe djeca koja zbog niza medicinskih razloga zahtjevaju hospitalizaciju odmah nakon rođenja.

Direktor SKB Mostar Ante Kvesić nije želio komentirati navedena dešavanja. Treća beba koja je ove godine preminula u bolnici je bila iz Drvara, a njeni roditelji su nakon smrti, 10. septembra, zatražili su obdukciju i čekaju rezultate. Roditelji sve tri bebe traže odgovornost nadležnih osoba iz bolnice, a prema informacijama iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) još uvijek nisu dobili nikakve prijave.

“Niko od roditelja nam se još uvijek nije obraćao s eventualnim tužbama protiv bolnice, ali bi postupak, ukoliko uopće ima potrebe za istražnim radnjama, trebao ići hijerarhijom, stoga bi se trebalo krenuti od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)”, kazao je za naš portal glavni tužilac Tužilaštva HNK Zdenko Kovač.

Prema njegovim riječima, za ovakve slučajeve su nadležne inspekcije, a u ovom slučaju konkretno ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite koje provjerava i inspekcijski nadzor u svim oblastima svoje nadležnosti.

Doktorica Darinka Šumanović-Glamuzina, specijalistica pedijatrica neonatologinja sa Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kada je u pitanju prošlogodišnji slučaj smrti beba u Mostaru, koji prema tvrdnjama iz SKB Mostar nije povezan s ovogodišnjim, izjavila je kako bakterija nije bila “jedan od najvažnijih razloga za smrt te djece koja su imala pridružena ostala teška patološka stanja”.

Inače bakterija klebsiela pneumonije je vrlo opasna jer je čest uzrok bolničkih infekcija i jako ju je teško staviti pod kontrolu. Podsjećamo, Mostar nije jedini grad u kojem se desila slična situacija. Naime, na porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica 11. augusta prošle godine su preminule i majka i beba. Smrt bebe i majke dogodila na Porođajnom odjelu Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju.

tačno.net
Autor/ica 18.9.2016. u 10:13