Nelson: Politička volja u Mostaru može biti ključ rješavanja krize u BiH

G.Š. klix.ba
Autor/ica 12.1.2022. u 11:47

Izdvajamo

  • On se zahvalio vijećnici u Gradskom vijeću Irmi Baraliji (Naša stranka) na intervenciji kod Međenarodnog suda, koja je potakla rješavanje problema blokade vlasti u Mostaru.

Povezani članci

Nelson: Politička volja u Mostaru može biti ključ rješavanja krize u BiH

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Ericu Nelsonu i šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru su na svečanosti u Mostaru uručena priznanja počasnih građana Mostara. Visokim zvaničnicima su priznanja uručili gradonačelnik Mario Kordić (HDZ) i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA).

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, koji uskoro napušta našu zemlju, na kraju mandata je kazao kako mu je čast što je baš u Mostaru proglašen počasnim građaninom.

On se zahvalio vijećnici u Gradskom vijeću Irmi Baraliji (Naša stranka) na intervenciji kod Međenarodnog suda, koja je potakla rješavanje problema blokade vlasti u Mostaru.

“Mostar i cijela BiH trebaju napredak kakav je ovdje postignut”, kazao je Nelson.

Poručio je da duh i politička volja u Mostaru mogu biti ključ rješavanja krize u BiH, naročito kada je riječ o podjelama nakon 26 godina i pitanjima poput korupcije.

“Nažalost, danas nedostaje tog duha i zbog toga mi je bilo važno doći, da podsjetim na vrijednosti kompromisa i dijaloga. Znam da Mostar i BiH mogu imati prosperitetnu budućnost, na građanima je da ne prihvate ništa manje od toga, a na liderima da im to omoguće”, poručio je Nelson.

Zaključio je da će SAD uvijek biti uz Mostar i BiH.

Podsjetimo da je dogovaranje ove svečanosti obilježeno sukobom SDA s HDZ-om i SNSD-om.

HDZ-ov gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je zakazivanjem svečane sjednice bez saglasnosti gradonačelnika i zamjenika Gradskog vijeća iz HDZ-a i SNSD-a grubo prekršen poslovnik te da on neće prisustvovati svečanosti ukoliko se procedura ne ispoštuje.

S druge strane lider mostarske SDA Salem Marić tvrdi da su svi za sjednicu znali i da je procedura ispoštovana. Osporavanje datuma održavanja ove svečanosti Marić je vezao za uvedene američke sankcije Dodiku i drugima.

Klix.ba

G.Š. klix.ba
Autor/ica 12.1.2022. u 11:47