Naša stranka Mostar: Građani u HNK prepušteni samozaštiti koju ne mogu priuštiti

tačno.net
Autor/ica 10.10.2019. u 13:33

Naša stranka Mostar: Građani u HNK prepušteni samozaštiti koju ne mogu priuštiti

Foto: M. Smajkić-Avaz/RAS Srbija

U ovoj i protekloj sedmici u Mostaru, ali i cijeloj Hercegovini, desilo se nekoliko teških krivičnih djela. Najtragičnije je ubistvo djevojke Lane Bijedić čija istraga i nekoliko dana nakon ubistva nije krenula s mrtve tačke, a ono što je najviše zabrinjavajuće je, smatraju u Gradskom odboru Naše stranke Mostar, je to što, kao i u slučaju Edina Gačića, policija HNK nije u stanju riješiti slučaj sama nego joj priskaču u pomoć, kad je ubistvo Bijedić u pitanju, čak i Amerikanci.

„Građani HNK i cijele Hercegovine su u nepunih godinu dana ponovo izloženi strahu za goli život. Nakon višestrukog ubistva koje je počinio Edin Gačić, opet se desilo manijakalno ubistvo, ovog puta 18-godišnje djevojke. Roditelji su zabrinuti za svoju djecu. Dodatni razlog za zabrinutost je što građane nema ko da štiti. Policija HNK je malobrojna i nedovoljno obučena. Pritom, na mjestu policijskog komesara i dalje se nalazi Ilija Lasić, protiv kojeg je Kantonalni sud u Mostaru sredinom 2017. godine donio pravosnažnu i izvršnu presudu prema kojoj je on na ovu poziciju 2014. godine postavljen nelegalno.

Građani su prepušteni samozaštiti koju sebi ne mogu priuštiti zbog siromaštva. Pritom, Zakon o oružju HNK pobrinuo se za političke i njima bliske elite, jer omogućava čak 12 komada vatrenog oružja po pojedincu koje samo najbogatiji mogu imati. Član 19 tog zakona kaže da fizička osoba može imati 5 pištolja ili revolvera i sedam komada lovačkog oružja.

Premijera kantona i ministra sigurnosti HNK zbog odgovornosti za stvaranje ambijenta u kojem su najteža krivična djela moguća bez straha od sankcije pozivamo da daju ostavku, a građane da dignu svoj glas i pokažu prstom na krivce za strah za život vlastite djece koji svakodnevno osjećaju“, rekli su iz Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

tačno.net
Autor/ica 10.10.2019. u 13:33