Narodno pozorište Mostar pokreće maštu: mjesec u znaku komedije, koncert Divanhane…

tačno.net
Autor/ica 3.2.2017. u 09:47

Narodno pozorište Mostar pokreće maštu: mjesec u znaku komedije, koncert Divanhane…

Protekli mjesec u Narodnom pozorištu Mostar završili smo sjajnim gostovanjem Zijaha A. Sokolovića, koji je po četvrti put izveo “Majstorsku glumačku radionicu”. Karte su, kao i svaki puta do sada za ovaj program održan u “Studiju 64”, bile rasprodane!

“Umjetnost pokreće maštu i pokreće igru koja toliko nedostaje stvarnosti. Umjetnost pozorišta i Glumac nas upozoravaju da i mi u našoj stvarnosti imamo beskrajno mnogo industrijskih uloga koje ne igramo objektivno nego subjektivno, a te nam uloge ne znače ništa, samo na njih trošimo dragocjeno vrijeme. A, kažu, vrijeme je novac”, rekao je Sokolović nakon scenskog peformansa. Za one koji nisu uspjeli na vrijeme kupiti kartu, nadamo se da ćemo “Majstorsku glumačku radionicu” ponoviti uskoro.

Ovog mjeseca iz “Studija 64” prelazimo na veliku scenu, a cijeli je mjesec u znaku komedija: svakog petka u 20 sati na velikoj sceni na repertoru je komedija iz produkcije NPM-a, koja može biti pravi izbor za sjajan početak vikenda. Mjesečni repertoar počinjemo najnovijom predstavom: “Odumiranje međeda” Branka Ćopića u režiji Emira Kapetanovića, koja će biti izvedena u petak, 10. februara u 20 sati. Petak nakon toga, 17. februara, slijedi komedija “Mostarska djelidba” (Skender Kulenović / Sulejman Kupusović), posljednjeg petka, 24. februara, na repertoaru je “Hotel Plaza” u kojoj uz glumce NPM-a igraju sjajni Jasna Žalica i Admir Glamočak. A između tih komedija na velikoj sceni je i jedan koncert, i to benda Divanhana, koji će biti održan u utorak, 14. februara u 20 sati.

Ulaznice za sve programe su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Mostar. Pokrente maštu, pronađite sadržaj za sebe i uživajte…

Opširnije o programima:

“Odumiranje međeda” (petak, 10. februara) je interaktivna predstava u kojoj publika prisustvuje jednom fiktivnom predizbornom skupu i gdje će publika odlučiti kako će predstava završiti, odnosno kako će završiti naše društvo. Igraju: Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Mirsad Elezi, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac i Emir Sejfić. Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Dženan Medanović, scenografiju i kostime Lana Lončarević, muziku Nedim Ćišić i Darko Majersky, a koreografiju Plesni studio Mo-Stars, Mostar.

Cijena karte: 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere: 3,50 KM.

U utorak, 14. februara u 20 sati na velikoj sceni bit će održan koncert benda Divanhana. Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku. Članovi benda su Naida Čatić (vocal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

Cijena karte: 10 KM.

U petak, 17. februara u 20 sati na repertoaru je predstava “Mostarska djelidba”. Predstavu je režirao Sulejman Kupusović, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih reditelja, prepoznatljivog rediteljskog rukopisa. Predstava je premijerno izvedena na Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” 2008. godine i osvojila je specijalnu plaketu stručnog žirija. Igraju: Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Čorda, Amela Kreso. Cijena karte: 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere: 3,50 KM.

U petak, 24. februara u 20 sati na velikoj sceni bit će izvedena komedija “Hotel Plaza”. Tekst američkog dramatičara Neila Simona režirao je Admir Glamočak. Predstava je nagrađena na festivalu komedije “Mostarska liska” u Mostaru 2016. godine te na Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu.

Komedija ‘Hotel Plaza’, sa tri priče o ljubavi iz raznih uglova i tri para različitih generacija, propituje međuljudske odnose. Radnja se događa u jednoj noći u Hotelu Plaza u New Yorku. Predstava govori o ljubavi, usamljenosti i otuđenosti. Jesmo li mogli više, jesmo li mogli bolje, jesmo li živjeli svoje živote onako kako se od nas očekivalo ili smo sami birali svoj životni put? Je li naš život danas samo rezultat okolnosti ili smo mogli i drugačije? Na kraju, jesmo li sretni? Igraju: Admir Glamočak, Jasna Žalica, Maja Zećo, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Emir Sejfić, Emir Spahić, Saša Oručević.

Cijena karte: 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere: 3,50 KM.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor/ica 3.2.2017. u 09:47