MLAZ-Počitelj – Radionica zidnog slikarstva

tačno.net
Autor/ica 21.7.2016. u 13:13

MLAZ-Počitelj – Radionica zidnog slikarstva

Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj

RADIONICA ZIDNOG SLIKARSTVA

19. jul – 23. jul 2016.

 

Radovi nastali tokom radionice biće prezentirani na izložbi koja će biti otvorena u subotu, 23. jula 2016. godine u Počitelju.

 

U fokusu radionice je slikarska zidna tehnika Zgrafito – tehnika grebanja (od italijanske riječi sgraffiare – grepsti) koja je nastala u XV vijeku u Italiji, odakle se raširila po cijeloj Evropi kao moderna tehnika savremenog zidnog slikarstva.

Učesnice radionice će kao osnovu za rad koristiti gipsane ploče koje će različitim materijalima i alatima obrađivati, oblikovati, urezivati, lijepiti, oslikavati, …

Učesnice radionice će, između ostalog, imati priliku da se bolje upoznaju, razmjene iskustva i ideje, te da kroz rad u inspirativnom ambijentu, koji pruža punu stvaralačku slobodu, istražuju vlastitu kreativnost i primjene stečena znanja i vještine. Voditeljice radionice su mlade umjetnice Ira Skopljak i Nelisa Baždar. Realizaciju Radionice zidnog slikarstva podržala je Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

 

IRA SKOPLJAK je rođena 1987. godine u Sarajevu. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek Tekstilni dizajn u klasi profesorice Nađe Haljevac. Nakon završetka Srednje škole, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Nastavnički odsjek u klasi profesora Radoslava Tadića. Diplomirala 2010. godine na temu “Motiv plesnog pokreta u zidnom slikarstvu“. Zaposlena je kao viši asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na predmetima: Likovna tehnologija. Magistrirala je 2016. godine na temu “Tehnološki aspekti i simbolika primjene starih slikarskih tehnika i materijala u mojim slikama“ kod prof. mr. Zoja Finci, Doc. Iva Simčić i prof. mr. Mirsad Begović. Učestvovala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama, likovnim kolonijama i radionicama.

NELISA BAŽDAR je rođena 1986. godine u Sarajevu. Diplomirala 2011. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek nastavnički, pododsjek grafika, u klasi profesora Halila Tikveše. Do sada je realizovala tri samostalne izložbe, učestvovala je na brojnim likovnim kolonijama i kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, … Šest godina volontira na Internacionalnom Festivalu Sarajevo “Sarajevska zima“, koji joj je omogućio suradnju s likovnim umjetnicima iz Hrvatske i Makedonije. Učestvovala je u vođenju dječijih likovnih radionica u Sarajevu i Ljubuškom. Tri godine radi na projektima sa makedonskim skulptorom Petrom Nikoloskim, čiji je rad prepoznatljiv u Evropi i šire. U toku studija sudjelovala je i u restauratorskim i konzervacijskim projektima sa različitim artefaktima u Zemaljskom muzeju BiH, u prostorijama Umjetničke galerije BiH i Likovne kolonije u Počitelju. Učestvovala je na Festivalu WEYA (Internacionalno bijenale mladih umjetnika) u Notinghamu u Engleskoj 2012. godine i na Mediteranskom bijenalu mladih u Milanu, Italija, 2015. godine. Surađuje s modnom dizajnericom Amelom Radan 2016. godine i učestvuje na FashionWeek-u u Novom Sadu i Budimpešti.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 21.7.2016. u 13:13