Međunarodni dan dramskog odgoja

tačno.net
Autor/ica 27.11.2015. u 10:31

Međunarodni dan dramskog odgoja

Nakon juče održane još jedne u potpunosti popunjene radionice 32. ALTERNATIVNE AKADEMIJE na temu “KULTURA JAVNOG ISTUPANJA” u organizaciji Centra za dramski odgoj i Mostarskog teatra mladih 1974 počelo je radno obilježavanje 27. novembra – Svjetskog dana dramskog odgoja.

Danas, na sam Dan dramskog odgoja širom Bosne i Hercegovine desiće se brojne aktivnosti u školama, centrima za kulturu, dramskim grupama i teatrima, a sve sa ciljem jačanja moći drame i teatra u prevazilaženju brojnih nedaća ljudi, ali i sticanja novih znanja i lakšeg koračanja kroz život. U Mostaru sa početkom u 17,00 sati na MEMORIJALNOJ SCENI 2532 biće pročitana poruka koju je ove godine uputio profesor drame i teatra sa from Murdoch University in Perth Australia, te Predsjednik Svjetske asocijacije za dramu i teatar u obrazovanju IDEA Robin Pascoe. Nakon toga biće saopštena Odluka o godišnjim nagradama Centra za dramski odgoj u povodu Međunarodnog dana dramskog odgoja, te upriličena svečana izvedba predstave Teatra u obrazovanju “MASKE” u sklopu obilježavanja 500. reprize ove predstave.

Isto veče u okviru Projekta “GRAD JEDNAKIH MOGUĆNOSTI”, dijalog kultura u Omladinskom centru “Pod istim suncem” u JABLANICI sa početkom u 19,00 sati počeće trodnevna radionica forum teatra za pripadnike Romske manjine.

U prilogu dostavljamo Poruku upućenu ove godine u povodu Dana dramskog odgoja:

HRABROST ZA IGRU

Mediji nam emituju tužne i uznemirujuće vijesti o nepotrebnim smrtnim slučajevima, narušavanjima i mračnim namjerama. Ciklus vijesti 24 sata doseže u naše živote i remeti našu sigurnost.

Kao članovima IDEA – e važno nam je zapamtiti da u toku ljudskih života postoje priče za reći i da su drama, teatar i obrazovanje moćni načini liječenja i utjehe ljudima u nevolji. Ne mogu zaboraviti kada sam gledao predstave Mostarskog teatra mladih koji je nastavio da se okuplja i zajedno radi dok su bombe padale. Mislim o mladom teatarskom reditelju čija je predstava Mercury Fur imala u New Yorku premijeru u noći pucnjave na Sandy Hook (osnovna škola u Newtown-u, Coneccticut, kada je 20 djece i 6 učitelja ubijeno 14. decembra 2012. – op. prev.) i koji je rekao publici:

Mercury Fur je tragedija u teatarskom smislu riječi, izgradnja događaja kako bi se izazvala katarza u onima koji je gledaju. Ali danas mi doživljavamo tragedije, kao što je često u životu, bez strukture, bez značenja. To je mračna predstava, ali je mračna tako da možemo vidjeti da svjetlost sija jasnije. Naš posao kao teatarskih umjetnika je tražiti nešto više efemerno: svjetlo. Naš posao je izvući staze kroz tamu.
U IDEA – i mi dijelimo slične uspomene kako bi umirili uznemiren svijet.
Nikada svijet nije više trebao dramu, teatar i obrazovanje.
Drama, teatar i obrazovanje drže svijetu ogledalo koji nam omogućuje da se vidimo.
Drama, teatar i obrazovanje omogućuju svijetu da vježba pitanja koja su od značaja, te ih donosi kroz sigurnost fikcije.
Drama, teatar i obrazovanje su svjetla u tami.

Igra je važna u životima djece. Kroz igru ​​mladi uče da istražuju: sebe, svoje živote i svoje svjetove. Ali ne treba zaboraviti da je igra također važna za ljude svih uzrasta i svih mjesta. Koliko god ozbiljan i fokusiran život može biti – kao što jeste za mnoge siromašne ljude ili one što su migranti – njihove potrebe su također i smijeh i šale i zajednički sastanci, kako bi pronašli naše čovječanstvo, razumijeti sebe i naš svijet. Drama, teatar i obrazovanje su mjesta gdje se spajaju ljudske veze.

U ovom trenutku, kao dramski i teatarski edukatori, mi moramo govoriti za hrabrost da se igra. Moramo podsjetiti svijet na vrijednosti mogućnosti za improvizaciju i istraživanje ideja kao odgovor na ono što vidimo u svijetu. Moramo pisati i izvoditi predstave koje se bave izazovima i upućuju na ljudske odgovore na zabrinjavajući život i okolnosti. Moramo podučavati sa odlučnom razigranosti. Prije svega moramo dopustiti našoj djeci da se igraju.
Drama, teatar i obrazovanje je naš najbolji mogući odgovor na dnevne vijesti.

Robin Pascoe
Predsjednik IDEA – e 2013 – 2016

tačno.net
Autor/ica 27.11.2015. u 10:31