Matura obrazovnog sistema: Maturanti pjevali “Nema više Starog mosta, srušile ga ustaše

tačno.net
Autor/ica 23.5.2015. u 02:32

Matura obrazovnog sistema: Maturanti pjevali “Nema više Starog mosta, srušile ga ustaše

Danas su hrvatski maturanti slavili završetak škole, oko 13:30 h su došli na Bulevar naoružavši se kamenicama i skandirajući “Nema više Starog mosta srušile ga ustaše” i uzvikujući razne ustaške parole

exyugoslavija.com

Nakon toga je grupa građana iz istočnog dijela grada krenula prema njima, ali su ih maturanti zasuli kamenicama.

Očevici govore da je došlo do masovne tuče na Bulevaru, te da je zabilježena i intervencija policije koja ih je smirivala pendrecima.

Kantonalni odbor (KO) Foruma mladih SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) oglasio se u petak uveče saopštenjem za javnost u povodu “nacionalističkih ispada u Mostaru”, nakon obilježavanja mature od strane učenika nekih škola koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku.

U saopštenju se kaže:
“Danas smo na radiju trebali čuti imena najuspješnijih učenika u generaciji. Jedan veliki trud je uložen da se postigne hvale vrijedan rezultat. Mnogo učenja i odricanja je danas trebalo nagraditi pažnjom javnosti!

U masi onih koje je nakaradni, nacionalistički i rasistički obrazovni sustav upropastio i učinio potpuno beskorisnim i nekonkurentnim na tržištu rada, danas je trebalo javnosti predstaviti one koji su odbili da budu prosječni i svojim ocjenama najavili dolazak jedne bolje generacije stanovnika ovog poniženog i poraženog grada!
Tužno je da su im taj medijski prostor uzeli vršnjaci koje je obrazovni sustav pretvorio u topovsko meso nacionalističkih politika.

Fizičko razdvajanje djece po “nacionalnim programima”, besramno forsiranje koncepta “dvije škole pod jednim krovom” nije mogao dati zrelije plodove od nacionalističkog divljanja!

Odlikašima i drugim učenicima koji su danas slavili kraj jedne divne etape života želimo čestitati na uspjehu i poželjeti im još puno odličnih rezultata!”, saopštio je Kantonalni odbor Foruma mladih SDP BiH HNK.

Podsjećanja radi, kako su javiili neki portali, a i brojni svjedoci izvjestili na društvenim mrežama, u petak je tokom dana na mostarskom Bulevaru – bivšoj liniji razdvajanja – došlo do incidenta kada je grupa učenika pjevala “Nema više Veleža, nema Starog mosta, srušile ih ustaše, naprijed Herceg-Bosna”, a potom su prolaznike s istočne strane Bulevara zasuli kamenicama, nakon čega je intervenisala i mostarska policija.

555f5c06-6014-40db-8550-4e3bb0765237-11140384-1649833351916987-3340560314080430827-n-690x480

 

 

tačno.net
Autor/ica 23.5.2015. u 02:32