Ludi i zbunjeni „ljevaci„ na djelu

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 21.3.2018. u 09:45

Ludi i zbunjeni „ljevaci„ na djelu

Lagumdžija: Samo “đon obraz” može predložiti ukidanje SDP-a BiH!

Nekadašnji prvi čovjek SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija na svom twitter profilu prokomentirao je prijedlog Željka Komšića upućenima strankama ljevice u Bošnjaka.

Samo dobro kvaran (đon obraz) um može predložiti ukidanje SDP BiH! Koja tek pamet može biti onaj ko o tome ozbiljno raspravlja, umjesto da ga pošalje gdje mu je mjesto?

„Komunistički hadžija„ je na glasu, misleći na sopstveni „đon obraz„ kako ga inputira drugome, vjerovatno u ime Allaha i svih vjernika iz prohujale stare, crvene komunističke garde, koji su poodavno pod noge bacili i svoje osnovne partijske postulate SKJ, te se u ovoj post dejtonskoj tvorevini, našli u prvim redovima,  džuma namaza u džamijama, misama u katedralama, bogosluženjima u crkvama. Kako to nedavno reče i Sv. Otac, papa, Franjo, bolje je biti i ateista, nego što su to, upravo, ovakve „komunjare„ iz prvih redova.

Upravo, svi su izgledi, da nam je svima nužan povratak, u p.m. gdje nam je i mjesto, nećemo li se početi ponovo rađati, ne keo debili, kukavice i ulizice, grabljivci i ublehaši, već kao normalni ljudi, dostojni takvoga ljudskoga bića i njegovih svih pozitivnih vrijednosti i karakteristika.

Ovih nam dana, nastupa i proljeće, bez mirisnog cvijeća i novih mladih pupoljaka, bez cvrkuta ptičijih glasnica, jer su upravo, naši „ljevaci„ već poodavno skrenuli sa pravoga puta, istinske socijaldemokratije, koja nam je trebala svima garantovati ljudske blagodati dostojne ljudskosti i dostojnog suživota.

„No, vratimo se zaboravljenoj Jahorini i rezultatima udruživanja ljevice. Nema ih. Socijaldemokratska partija BiH i Demokratska fronta,  u međuvremenu su kao napravili neki dogovor u kome ni u tragovima nema ni Naše stranke ni Građanskog saveza. Pominjao se – u dobro obaviještenim krugovima, baš kao da je u pitanju najtajnija tajna – kongres ujedinjenja početkom ove godine, no ni čuvari Nikšićevog pečata više u to ne vjeruju. Razlog je – čulo se strogo pov. – u zahtjevu lidera DF-a Željka Komšića da ni on ni Nermin Nikšić, kao aktualni stranački lideri, ne budu kandidati za (ujedinjenog) predsjednika. U međuvremenu se štošta izdešavalo iz čega je postalo bjelodano jasno da se SDP i DF strateški mimoilaze, a Komšić je pak, kratkog fitilja nadaleko poznatog, izbacio svoju kontrakandidaturu Draganu Čoviću, najavljujući veliki povratak u državno Predsjedništvo./ citat, novinara Oslobođenja, Vildane Selimbegović /.

Ni, nasljednik svoga „hadžije„, narcisoidnog Zlatka Lagumdžije, sadašnji čelnik SDP-a, bivši premijer Vlade Federacije, drug Nermin Nikšić, koji je polagao svoje ispite pod doktrinom HDZ-a i mentora, samozvanog akademika, Dragana Čovića, kao „borac za državu i čovjeka„, što je veoma evidentno, uspješno je rasturio državnu imovinu Aluminija, a radnike srpske nacionalnosti je totalno protjerao iz ovoga sistema.

Imajući u vidu i silnu logistiku, koju je svojevremeno „hadžija„ obezbjedio svojim džematlijama u SDP-u, a njegov nasljednik Nermin Nikšič, sa saradnicima, samo nastavio koristiti, uz neizmjerno rentanje i naplatu, svega naslijeđenog ili uzurpiranog od bivšeg Saveza komunista Jugoslavije.

Kao, uljuljkana djeca u pelenama, u svili i kadifi, teško se i njima, svakako, odreći tako lako tih blagodeti, stečenog nasljedstva, te dijeliti isto, sa istinskim i iskrenim patriotima ove nam zajedničke države.

Lijevi blok stranaka ili tzv. „ljevica„ ujedinjena u zajednički front borbe protiv etnonacionalnih i u mnogome nacionalističkih snaga, koje su nas upropaštavale od Dejtona do današnjih dana, nužno je kao sveto pismo ili neprikosnoveni aksiom ili postulat, takvoga organizovanja i nastupa, na sljedećoj izbornoj sceni.

Normalno se i postavlja pitanje, zašto bi se SDP BiH i njegovo rukovodstvo, postavljalo u ulozi „starijeg brata„ u odnosu na Demokratsku frontu, Građanski savez, Našu stranku i još mnoge druge stranke i udruženja, kao i pojedince, koji bi se tako rado, bez ikakvih predomišljanja, za pravu i istinsku stvar, odmah priključile ili ujedinile u ovakav blok.

Međutim, egoizam i fotelje su na djelu, privilegije nad nepravedno stečenom imovinom od SKJ-u te mnogi sosptvenički induvidualni, kao i stranački interesi, čine suludu i maglovitu blokadu, njima samim, ali ne i građanima.

Njihov patriotizam i kontinuirano busanje u prsa, njihove „boračke„ uloge za socijaldemokratijom i eliminacijom svega diskriminirajućeg u postojećem sistemu, samo su slatke laže, veoma kratkoga daha.

Zašto se ne ujediniti, bezuslovno, sa novim mladim, pametnim i poštenim snagama i rukovodstvom, zlato je u našim zajedničkim rukama, nije nam potrebna niti precizna zlatna vaga, već samo umni i razumni, novi čipovi u našim starinskim okoštalim memorijama.

Greške su nam svakodnevne, veoma prisutne u raznim medijima i našoj realnoj politikantskoj stvarnosti. Utrkuju se, pojedini režimski mediji, kako bi ovakvu ideju ujedinjenja i djelovanja ljevice, usmjerili na krivudavi kolosjek, gdje se i godinama nalazila, jer po čemu bi ni “SDP odbio da izvrši samoubistvo„ kako to navodi „Dnevni avaz„ na svojoj naslovnici.

Mnoge televizijske kuće, namjerno organiziraju i vode informativne debate, često sa učesnicima, koji nisu nikako meritorni u ocjeni i procjeni naše realne zbilje i izlaska ka boljoj budućnosti, Uzalud se i televizija TV1, ovih dana, sa novim studijom i jarko crvenom špicom u svojoj najavi emitovanja dnevnika, nastoji i trudi, koliko se može osjetiti, da usmjeri vodotokove na lijevi kolosjek, ukoliko, tako često, recimo Nermina Nikšića i neke druge  učesnike, permanentno dovodi kao goste svoga dnevnika. Nužno je zaista, osmisliti pravu tematiku razgovora u takvim emisijama, sa mladim, obrazovanim i veoma perspektivnim kadrovima, koji istinski mogu ponuditi nova i prihvatljiva gledišta sa rješenjima.

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 21.3.2018. u 09:45