„Ljepotica iz Leenanea“ na repertoaru HNK Mostar

tačno.net
Autor/ica 3.5.2018. u 11:52

„Ljepotica iz Leenanea“ na repertoaru HNK  Mostar

Crna komedija s elementima melodrame i horora “Ljepotica iz Leenanea”, koju je napisao proslavljeni i višestruko nagrađivani britansko-irski kazališni i filmski scenarista i redatelj Martin McDonagh, a režirao Segor Hadžagić, na repertoaru je HNK Mostar u petak (4.5.2018.), s početkom u 20 sati.

McDonagh je s ovim kazališnim komadom stekao svjetsku slavu. On se kao Irac s londonskom adresom vraća na izvore, u zavičaj svog oca, kako bi njegovi likovi progovorili autohtonim dijalektom, iz dubine duše, ogrezle u vlazi i alkoholu i sam riskirajući da njegovo dramsko rovarenje po utrobi okruga Galway bude proglašeno „izdajničkim“ činom, kojim iz svoje londonske perspektive želi p(r)okazati irsku zaostalost. Njegov je obrazac jednostavan i uspješan – kroz odnos majke i kćeri prikazati sve objektivne i subjektivne okolnosti promašenog i nedosanjanog sna, osobnog, socijalnog i nacionalnog. U njegovom dramskom prosedeu nema egzistencijalitičkih dvojbi niti intelektualnog pozerstva. Početna je pozicija njegovih ženskih likova uglavnom gubitnička i takvom ostaje do kraja komada, dodatno pogoršana akcijom protagonistkinja. Iako u osnovi tragična, McDonaghova drama ipak nije samo tragedijska igra, nego i oštra satira s manjkom suosjećanja i viškom cinizma.

Predstava „Ljepotica iz Leenanea“ izvodi se u okviru ciklusa nagrađivanih predstava pod nazivom „Predstave koje je zavoljela publika i kritika“. Od ukupno 15 predstava na repertoaru HNK Mostar, njih šest su osvojile priznanja s ukupno 16 nagrada publike i kritike. Osim ove predstave, u kojoj su za najbolje ženske uloge Jelena Kordić Kuret i Sanda Krgo Soldo nagrađene na 40. Mostarskom teatarskom festivalu – festivalu autorske poetike, to su i predstave: „Chick lit“, „Ajmo na fuka“, „Vanja i Sonja i Maša i još jedan“, „O ljubavi“ i „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“.

tačno.net
Autor/ica 3.5.2018. u 11:52