Izložba fotografija Rona Haviva pod nazivom „Sloboda“ u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 19.10.2021. u 09:53

Izložba fotografija Rona Haviva pod nazivom „Sloboda“ u Mostaru

Foto: Ron Haviv – zatočenici logora Heliodrom kod Mostara pod upravom HVO-a, maj 1993. 

Izložba „Sloboda“ je novi pristup američkog fotografa Rona Haviva staroj temi rata okončanog prije 26 godina. Njegove fotografije bilježe trenutke oslobađanja ali i žudnje za slobodom ljudi zatočenih u nekom od logora na prostoru Bosne i Hercegovine. Autor nas time podsjeća koliko je sloboda podcijenjena onda kada je uživamo, a najbitnija kada je nema.

U danima kada se u javni prostor ponovo odašilju ratne poruke ova izložba je bolan podsjetnik na strahote rata i poruka da se takvo nešto ne smije dozvoliti i ponoviti. Slike rata u Bosni i Hercegovini, naročito one nastale u logorima, zgrozile su međunarodnu javnost i dovele do njene reakcije kroz uspostavljanje mehanizama poput Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Odvažni fotografi, snimatelji i novinari, koji su otkrivali i dokumentovali logore, pomogli su da hiljade zatočenika dočeka slobodu i ne završe u nekoj od masovnih grobnica. Izložba „Sloboda“ je posvećena ljudima sa obje strane objektiva, i zatočenicima i onima koji su im donosili slobodu.

Ron Haviv je jedan od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u preko 100 zemalja svijeta i fotografijom pratio više od 25 ratnih sukoba. Devedesetih je fotografisao ratove na prostoru bivše Jugoslavije a kao važno svjedočanstvo tim vremenima objavio je knjigu „Krv i med“. Njegove fotografije osvojile su brojne svjetske nagrade, čuvaju se u znamenitim muzejima i galerijama, a korištene su i u sudskim procesima Haškog tribunala.

Organizatori izložbe u Mostaru  su Fondacija za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora, Forum ZFD, Fondacija VII, Centar za kritičko mišljenje i portal tačno.net.

Izložba će biti postavljena u Media centru Abrašević u Mostaru od 25. do 27. oktobra 2021. godine. Otvaranje izložbe je planirano u 18:00 h u ponedjeljak 25. oktobra 2021. godine uz prisustvo autora Rona Haviva.

Napomena za medije:

Predstavnici medija će moći dobiti izjave od autora i organizatora prije i nakon otvaranja izložbe a za intervjue je neophodna najava na kontakt

Adis Hukanovic 061 466 535 hukanovic@forumzfd.de

tačno.net
Autor/ica 19.10.2021. u 09:53