Hercegbosanski, međunarodni i domaći kupleraj, uz orgulje i gusle

Milan Jovičić
Autor/ica 8.6.2017. u 10:52

Hercegbosanski, međunarodni i domaći kupleraj, uz orgulje i gusle

U lijepoj šahovskoj partiji, strategija sa rasporedom svih figura na tabli, bitna je činjenica za lepršavu igru i ishod krajnjeg rezultata. Redoslijed poteza, dirigovan iz centra ljudske memorije svakog igrača, upravo je i rezultat pohranjenih saznanja cjelovitog ljudskog bića, nadarenog za ovu kompleksnu igru, bez uticaja stranih faktora.

Kada bi se ovakva šahovska igra realizirala u  sadašnjosti i našoj društvenoj zbilji, bili bi rahatniji, sa osjećanjima postojanja ljudskog dostojanstva i svega prirodnog i Božijeg, u životu čovjeka.

Međutim, ne samo danas, već u kontinuitetu našeg životarenja, rada i djelovanja, u jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini, svakodnevno smo izloženi, ljudskoj, međunarodnoj i domaćoj prostituciji. Svi zajedno smo stanovnici jednog kupleraja, a prostitutke su izmjenjive naravi.

U vremenu dana uzvišenog praznika Ramazana, da mi halale Bošnjaci i vjernici, na ovakvim izrazima, jer želim slikovito prikazati naše sveukupno stanje u zemlji, u Federaciji i gradu Mostaru.

Kada je u pitanju međunarodni kupleraj, kojeg upražnjava i provodi Evropska unija, permanentno nam sole pamet i pričaju nam o nekim evropskim vrijednostima, kada smo mi kao Jugoslavija i sadašnja Bosna i Hercegovina, bili daleko, ispred mnogih u Evropi, sa svim vrlinama, bogatstvima i civilizacijskim normama i socijalnom politikom. Kakvi li su to njihovi aršini, da i Hrvatska i Slovenija iz ove grupacije prednjače, kao i mnoge zemlje Evrope, od Bugarske, Rumunije, Poljske i dr. već poodavno ispunjavaju uslove za prijem u tu zajednicu, a da naša Bosna i Hercegovina, kao najveći stradalnik u agresiji i sa zapada i sa istoka, nije zaslužila, da bez ikakvog pogovora, već mnogo ranije pristupi tzv. Evropskoj uniji. Nametanjem dejtonske luđačke košulje, ovoj našoj jedinoj domovini, nije li to i najveći međunarodni kupleraj, iz kojeg nam stalno lansiraju neke komisije i induvidue, da nam drže razna predavanja, izmišljajući neku toplu vodu. Nije li njihov PIC, koji evo zasjeda i ovih dana, najobičnija „fata morgana„ ili Visoki predstavnik, obični lipicaren koji može dobro da kasa i da nam stalno priča, kao za djecu šarene laže, ili razne druge njihove institucije i njihovi pojedinci, koji nam svakodnevno kuvaju svoju kašu i kao, da će nam oni povratiti  naše bratstvo i jedinstvo. Takvi, razno razni domaćinski recepti, koji nam se od Dejtona na ovamo, u kontinuitetu serviraju, rezultat su obične farse, obmane, ignorancije i našeg poniženja od strane ove iste međunarodne zajednice.

Kada je riječ o našem domaćem kupleraju, mnogo bi se toga dalo napisati, ali shodno svakodnevnim zbivanjima i tekućim informacijama, opisao bih neke od njih.

Naši glavni protagonisti ili „dojebnici„ po hrvatskom vokabularu, Dragan Čović, orguljaš i Milorad Dodik, guslar, već godinama ne upražnjavaju sopstvene potrebe, već jednostavno natežu svoje sunarodnjake i svoj narod. Iako su akteri iz starog, propalog sistema, nisu imali prilike i saznati, od velikog Kineskog vođe Mao Ze Tunga, koji je izjavio: „Ona je stvar zaista velika, naročito ako je mala„. Kako ovi, nisu u pravom svijetlu i spoznali „onu stvar„ nije nikakvo čudo, da su se okomili u svome kupleraju, na ovakvu robu.

Prije par dana, Asocijacija intelektualaca Krug 99, upravo i izvodi „pucanj u sridu„ kako bi to naši Dalmatinci rekli. Organizuje sesiju, na temu „Hrvatsko pitanje i federalizam„, sa učesnicima, uglednim Hrvatima iz Sarajeva i Bosne, kao što su; fra Ivo Marković, Marijo Pejić, profesor Slaven Kovačević i dr.

Kako je ovom prilikom i rečeno, „Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” smatra da hrvatsko pitanje ne može biti riješeno kao separatno pitanje u Bosni i Hercegovini već jedino i isključivo kao bosanskohercegovačko, u kojem će i Hrvati, kao i svi drugi građani i narodi u BiH imati apsolutno ravnopravan položaj na teritoriju cijele države.

Krug 99 smatra da bi, uzimajući u obzir stalne priče o ugroženosti pojedinih naroda, danas konkretno hrvatskog naroda, pred sud javnosti trebalo iznijeti jasne i konkretne činjenice u kom smislu je hrvatski narod ugrožen„.

Kako sam lično, godinama, kao mostarski Sarajlija, ukazivao mojim Bošnjacima, Bosancima i Hrvatima iz Bosne, na veoma pogubnu hercegovačku hrvatsku HDZ, politiku, kao nacionalističku i donekle i neofašistički, nastojeći da ovim kažem „Bobu da je bob, a popu da je pop„. Ovom sesijom i izjavama, normalnih i pravih Hrvata, koji istinski ovu Bosnu i Hercegovinu, smatraju i svojom domovinom, svakako je ovo i potvrda mojih konstatacija, što me čini sretnim.

Tako, Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu kazao je da je povod današnje sesije “raskrinkati najnovije poteze hrvatske vlasti, hrvatskih predstavnika u BiH u vezi sa borbom za hrvatski entitet i hrvatsku televiziju”.

“U osnovi, to je kontinuirana politika Herceg-Bosne i to je ono što želimo raskrinkati. U osnovi politika Herceg-Bosne je velikosrpski projekt koji je prihvatio Franjo Tuđman. Svatko iole pametan u Hrvatskoj i na ovim prostorima imaju jedan konsenzus da je to najveći promašaj hrvatske politike novouspostavljene hrvatske države i ta politika kontinuirano traje. Ta politika sustavno razara bh. društvo, priječi integraciju BiH u Evropu. Ta politika izravno surađuje sa velikosrpskim projektom u Republici Srpskoj i ona se nigdje, u pravo smislu, ne zauzima za bosanske Hrvate”, rekao je Marković.“ / završen citat /.

Isto tako, drugi sagovornik Marijo Pejić,  član Kruga 99, ističe; „da takozvani promotori hrvatskih nacionalnih interesa u BiH i hercegovački intelektualci sa sjedištem u Zagrebu ovih dana ne štede sarajevske i bosanske Hrvate koji su ostali živjeti u Sarajevu, odnosno na teritoriju “izvan zacrtanih i zamišljenih granica Herceg Bosne”.

“Sve se to događa nakon prijedloga HDZ-a za izmjene i dopune Izbornog zakona. Naravno i prošlost se stavlja u funkciju HDZ-ove za raspodjelu društvene moći. Konkretno ćemo navesti primjer sarajevskog HVO-a… „ /završen citat/

Kao to ovih dana i piše ugledni Ivan Šarčević /citiram/; „Nad žrtvama Hrvata u BiH, kao gotovo na svim drugim područjima, dominantnu vlast ima lokalno-patriotska vrhuška, ovdje hercegovačka dominantna politika, jer je ona zauzela sveopće prvenstvo: prva je u stradanju i hrvatstvu, prva u obrani i herojstvu, prva u kulturi i europskim vrijednostima, prva u vjeri i moralu, prva u svemu, prva i u nacionalističkom sljepilu, odsutnosti samorefleksije i poricanju zle prošlosti. Sve bukti od strasti i nacionalne gorljivosti dokazivanja. I za to ima i medijsku i novčanu logistiku.

Kao što Dodik i njegovi komemoracijom jasenovačkim žrtvama poriču zlo i genocid počinjen u ime naroda kojem je on danas prvi od vođa i istodobno preusmjerava svoju drsku i primitivnu politiku na osjetljivo područje stradalih, Čović i njegovi pobočnici uplivali su u amneziju, u grobnu šutnju hrvatskih logora, od Heliodroma do Dretelja, pa se, logično, i ne osvrću na ustaški Jasenovac? A mrtvi – mrtvi neće ustati niti će se Nebo oglasiti. Bi li Dodik i Čović i njihove političko-religijske oligarhije mogli i pomisliti da podignu spomenik žrtvama zločina počinjenih u ime njihova naroda?

U historiografiji se to naziva povijesnim revizionizmom, zato što se povijest ne nadopunja u svojoj činjeničnosti nego iskrivljuje; zato što se pod maskom suosjećanja za vlastite žrtve opravdavaju vlastiti zločini negiranjem ili eventualnim guranjem u prazne fraze osude svih totalitarnih režima i svih zločina. Žrtve jedne ideologije poriču se žrtvama druge ideologije; žrtve jedne totalitarne diktature, jednog državnoga terora, ušutkuju se i guraju u zaborav žrtvama druge ideologije i diktature. Svojim žrtvama iz prošlosti, opravdavaju se ili niječu nedavni zločini i opravdavaju logori, progoni i ubijanja drugih./završen citat/.

Da bi na kraju, ovdašnjih dana kupleraja i događanja, bio cjeloviti ugođaj, upravo se pobrinuo HNS /hrvatski narodni sabor/ da u podršci svojim „herojima ili uznicima„ iz Haga daju svoju podršku, hercegbosanskih Hrvata, pozvali su svoga pjevača Thompsona, da im otpjeva ustaške pjesme, pod čijim su arkodima i ubijali, klali i proganjali, prije svega Srbe niz Neretvu do plavoga Jadrana, kao i svoje komšije Bošnjake u logore i širom dijaspore.

Dakle, inat, prkos, licemjerstvo, mržnja i stihija beznađa, od strane hercegovačkih Hrvata, granica nema. Ko i kako, obraza ima, da u ime vjere, ljudskosti i ljudskog dostojanstva, prilazi Svetom ocu Papi, ljubi mu ruku i poziva ga u goste, da li kao zvijer, na mjesto gdje su te iste zvijeri činile zločine.

ustaše

covic

Sveti oče, evo, Krug 99, kani da Vam uputi pismo, ne znajući kako će isto biti sročeno, objektivno i transparentno informisano, isključivo sa istinom, želim Vam da ga temeljito proučite i da se tek tada odlučite na svoje putešestvije u grad „slučaja„ Mostar, kao nesuđeni „stolni„ grad hercegovačkih Hrvata.

papa1

Milan Jovičić
Autor/ica 8.6.2017. u 10:52