Građani traže hitno zatvaranje deponije u Mostaru nakon što je poništena okolinska dozvola

RSE
Autor/ica 13.12.2022. u 11:00

Građani traže hitno zatvaranje deponije u Mostaru nakon što je poništena okolinska dozvola

Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell/Arhiva

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je okolinsku dozvolu za deponiju Uborak koja se nalazi sjeverno od Mostara. Zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije već tri i po godine traže mještani okolnih naselja.

Potvrdio je to u utorak, 13. decembra, za Radio Slobodna Evropa (RSE) Omer Hujdur, predsjednik Udruženja građana “Jer nase se tiče”, koje okuplja mještane naselja Vrapčići i Bijelo Polje.

Najavio je da će mještani u utorak održati protestnu šetnju u blizini deponije, kako bi zatražili da se deponija hitno zatvori i traži neko novo rješenje.

“Na adresu udruženja došla je presuda koja poništava plan prilagođavanja, na kojem se temelji okolinska dozvola koju je deponija bila dobila. Sve se to poništava i vraća Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na ponovni postupak”, kazao je Hujdur.

Riječ je o planu prilagođavanja Federalnog ministarstva okoliša iz 2021. godine, koji je predviđao više godina za rješavanje problema deponije Uborak.

Na osnovu tog plana, Ministarstvo je izdalo okolinsku dozvolu za deponiju na koju su se građani žalili sudu.

Gradske vlasti Mostara su, u međuvremenu, tvrdile da je ta tužba građana prepreka za ulaganje sredstava međunarodnih donatora u sanaciju deponije.

Hujdur je naglasio da je presudom Kantonalni sud u Sarajevu odbio tumačenje gradskih vlasti, prema kojem plan prilagođavanja omogućava pet i više godina za sanaciju deponije.

Mještani od početka tvrde da deponija zagađuje okolinu, te da je povećan broj oboljelih i umrlih od kancerogenih bolesti među mještanima tog područja.

Amna Popovac, aktivistica iz Mostara, ističe da su vlasti, umjesto da traže novu lokaciju, tražile od federalnog Ministarstva okoliša i turizma da prošire deponiju.

“Dakle da odlagalište ostane tu gdje i jeste do unedogled”, kazala je za RSE.

Istaknula je da deponija Uborak treba biti zatvorena i da vlasti trebaju naći novu lokaciju.

“Ne za novu deponiju, nego za pravilno gazdovanje otpadom. Više nigdje nikad se ne smije napraviti nova deponija Uborak”, kazala je Popovac, ističući da se ne poštuje kantonalni zakon o gazdovanju otpadom.

Još od ljeta 2019. građani periodično protestuju na ulazu u gradsku deponiju zbog, kako kažu, nezakonitosti njenog rada.

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH je u aprilu 2021. godine dalo rok od tri godine Mostaru da zatvori spornu deponiju.

Gradske vlasti i komunalna preduzeća u Mostaru su početkom 2021. godine najprije tužile, a zatim u oktobru iste godine i povukle tužbu protiv više osoba, zbog blokiranja ulaza u deponiju.

RSE

RSE
Autor/ica 13.12.2022. u 11:00